Krizni štab doneo odluku o popuštanju mera, otvaraju se tržni centri, kafići ostaju zatvoreni!

Završena je još jedna sednica Kriznog štaba na kojoj je doneta odluka o otvaranju tržnih centara, ali i o povratku đaka u škole.

– Epidemiološka situacija još uvek je u statusu vanredne. Uočava se blaga tendencija smanjenja broja novopotvrđenih slučajeva, da se uočava odnos između prijema i otpusta, u korist otpusta. Međutim, naše bolnice su još pune i pod opterećenjem. Ako se ovakva dinamika bude nastavila u naredna tri dana, može se razmišljati da neke od mera u vezi sa organizacijom nekih usluga budu popuštene  – rekao je dr Branislav Tiodorović posle sednice Kriznog štaba.

Epidemiolog Tiodorović rekao je da ako se ovakvi trendovi nastave, moguće je da od ponedeljka počnu da rade tržni centri i ugostiteljski objekti u tržnim centrima koji imaju baštu.

Ugostiteljski objekti u zatvorenom prostoru i dalje neće moći da rade.

Takođe, Tiodorović je rekao da je vreme da se onlajn nastava svede samo na lokalne procene u mogućim žarištima, a da od 19. aprila počnu škole da funkcionišu po sistemu po kojem su radile pre toga.

– Sve mere se moraju poštovati, akcenat je na tome. Maske se moraju nositi čak i na otvorenom. Vakcinacija se odlično odvija, odziv je izuzetno dobar i to je rešenje naše situacije, uz poštovanje mera, da bismo oneomogućili novim sojevima da se šire. Moramo biti realni. Nabolji smo u Evropi po broju vakcina koje obezbeđujemo. Ali sve zavisi i od isporuke. Koliko brzo dobijamo vakcine. Nadamo se da će se ovaj pozitivan trend održati. Nadamo se da ćemo u narednih mesec i po, dva, sa vakcinisanjem, postići kolektivni imunitet. Ima malo optimizma, ali je broj umrlih i dalje veliki – istakao je dr Tiodorović.

Ovo su nove mere

Od ponedeljka, 12. aprila, tržni centri se otvaraju i radiće do 22 časa. Ugostiteljski delovi unutar tržnog centra još neće biti otvoreni.

Kada je reč o đacima, odluka je uslovljena još jednom proverom epidemiološke situacije, tako da, ukoliko brojke budu padale, deca se vraćaju u škole od 19. aprila po modelu od 1. septembra.

To praktično znači nastavu u učionicama, ali i kombinovanu nastavu, kao što su išli srednjoškolci.

Na današnjoj sednici razgovarano je o otvaranju i unutrašnjih delova ugostiteljskih objekata. Prema planu, oni bi trebalo da budu otvoreni 19. aprila, međutim, ta odluka nije danas doneta.

Potpuno otvaranje kafića i restorana biće iznova razmatrano sledeće nedelje.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar