Kruševac: Otrovi pod nadzorom

U krugu kruševačke Fabrike maziva otvoren magacin za opasne materije. Objekat urađen po standardima, ima 310 tona skladišnog prostora

Ministarka u Kruševcu

KRUŠEVAC – Magacin za skladištenje zapaljivih tečnosti, otrovne i korozivne materije otvoren je u subotu u kruševačkom FAM. U projekt čiji je početak rada simbolično označila poseta ministra energetike razvoja i zaštite životne sredine Zorane Mihajlović, uloženo je oko 430.000 evra iz sredstava ove fabrike, koja je u procesu restrukturiranja.
Nadležni ističu da je objekat maksimalno bezbedan. Direktor FAM Vladica Petrović ističe da je izgradnja modernog magacina počela pre dve godine i da je rađen po najsavremenijim standardima. Na primedbe iz nevladinog sektora, odakle su se oglasili saopštenjem, navodeći da se nadleženi ne obaziru na posledice kršenja propisa koji imaju za cilj da rizike po zdravlje ljudi i životnu sredinu svedu na najmanju moguću meru, Petrović ističe da verovatno nisu shvatili o čemu se tu radi.

– Magacin je potpuno bezbedan. Posedujemo sve potrebne dozvole – kaže direktor Vladica Petrović. – Objekat se prostire na ukupno 1.000 kvadrata, ima 310 tona skladišnog prostora za sirovine i gotove proizvode koji bi mogli da utiču na bezbednost i ekologiju u fabrici i šire.
Ministarka Zorana Mihajlović ističe da je otvaranje ovakvog magacina značajno zbog ekološke bezbednosti, ali i ekonomske efikasnosti, jer je FAM dosad skladištio ove materije na tri odvojene lokacije.

ŠTA KAŽE PRAVILNIK U UDRUŽENjU „Intermedijum“ navode da Pravilnik o načinu postupanja sa opasnim materijama propisuje i način skladištenja, kao i da je po kilometraži precizirana i udaljenost od naselja, reka, spomenika… Advokat Dušan Marković, predsednik udruženja, navodi da se „bez ikakvog navođenja svrhe, vrste otpada i rizika, skriva potencijalna opasnost po život, usled mogućnosti nesreće u skladištu.“

– Važno je da kompanije poštuju zakone i imaju adekvatne magacinske prostore – podvlači ministarka, koja je zajedno sa gradonačelnikom Bratislavom Gašićem obišla magacin, ali i druge pogone FAM.
U Udruženju „Intermedijum“ iz Kruševca oglasili su se neki sat pre zvaničnog otvaranja, saopštenjem u kom se navodi da su „Ministarstvo i uprava započeli niz aktivnosti radi izgradnje skladišta za fizičko-hemijski otpad ne obazirući se na činjenicu da ne postoje uslovi za njihovu izgradnju.“
Kruševački FAM je do pre godinu i po bio u vlasništvu Mila Đuraškovića (NIBENS grupa), koji je pred Specijalnim sudom optužen da je oštetio fabriku za oko 35 miliona evra. FAM je danas jedna od retkih fabrika koja posle raskinute privatizacije i u postupku restrukturiranja posluje pozitivno, a 240 radnika redovno prima plate.
FAM
FAM drži 24 odsto tržišta ulja i maziva u Srbiji kroz distributersku mrežu i velika preduzeća sa kojima sarađuje. Ove godine očekuje se da proizvode oko 8.000 tona gotovih proizvoda.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar