Lažni ekolog Ćuta nije uspeo da spreči izgradnju vidikovca na Kablaru!

Desetak ekoloških aktivista iz različitih delova Srbije došlo je na Kablar noseći transparent na kome piše da su protiv radova na projektu revitalizacije Ovčarsko-kablarske klisure i izgradnje vidikovca na vrhu planine.

Nešto posle stigao je i lažni ekolog narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta koji im je pružio podršku.

Ekolozi su dobacivali prolaznicima i meštanima koji su došli na vrh planine da obeleže početak radova izgradnje vidikovca, kojoj su prisustvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri Goran Vesić i Husein Memić.

Sa druge strane, meštani su, kako kažu ogorčeni zbog dolaska ekoloških aktivista koji, kako kažu, nemaju nikakve veza sa Kablarom, a koji ih uznemiravaju na njihovim vekovnim ognjištima.

„Mi znamo šta valja i šta nam je preko potrebno od puteva, turizma i saobraćajnica koje će oživeti ovaj kraj koji je bio vekovima zapostavljen, rekao je Radojica Todorović.

Ipak, okupljeni ekološki aktivisti nisu sprečili da se na svečan način obeleži početak izgradnje staklenog vidikovca.

Premijerka Ana Brnabić zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem i ministrom turizma Huseinom Memićem prisustvovala je svečanom početku izgradnje staklenog vidikovca jedinstvenog u Srbiji na planini Kablar.

„Sećam se kad smo počeli sa revitalizacijom Ovčarsko-kablarske klisure mnogi su rekli – ma nema od toga ništa. A sada se vidi koliko je zapravo urađeno i koliko sada sve izgleda lepše, drugačije i punije.

Ovo je jedno od najlepših mesta u Srbiji i zaslužuje da bude jedno od najpopularnijih turističkih atrakcija. Iako je ovaj projekat od strane pojedinih ekologa bio osporavan, pre svega nam je bilo važno šta kažu i misle Kablarci”, rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da su oni pokazali veliku slogu i zajedništvo, i svi su čak i dali dozvole i besplatno ustupili svoje zemljište za izvođenje radova, prenose Zelene novine.

„To nam je bio najjači signal da radimo dobro i da radimo na dobrom putu. Ovčarsko- kablarska klisura je jedan od najlepših krajeva ne samo u Srbiji već u čitavoj u Evropi. Mi bi kao država ispali glupi, da sada kada smo u mogućnosti ne uložimo u ovaj predeo i tako napravimo turistički raj od kog će najveće benefite imati sami meštani”, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je istakla da se vidikovac gradi u skladu sa prirodom kako bi i stanovnici ali i sami meštani imali želju da svoje vreme provode upravo u toj oazi lepote.

„Stakleni vidikovac biće bruto površine 377 metara kvadratnih, radi se put kojim će dolaziti turisti, ali koji će koristiti i meštani, njihova deca. Možda će neka od njih i sada ostati na Kablaru, kada će sve biti drugačije. Mi sada radimo i kapije na ulazu u Ovčarsko-kablarsku klisuru, jer želimo da svi oni koji dođu da znaju da su došli u predeo izuzetne lepote, rekla je Brnabićeva.

Vesić je istakao da je Ovčarsko-kablarska klisura dragulj sa deset manastira i da je putna infrastruktura za taj deo jako važna.

„Ovo je zaista velika stvar i veliki događaj za Čačak i ne samo za Čačak već za čitav ovaj kraj. Kada negde stigne put ili pruga iza tog dolaze investicije i to Čačak već oseća, a biće i drugi gradovi koji su na putevima koje ćemo graditi, to znači nova radna mesta to znači bolji životni standard, to znači razvijanje turističkih i drugih potencijala, jer ko bi došao na ovaj vidikovac da nemamo autoput koji će ovde omogućiti da ljudi iz čitave Srbije dolaze i zbog toga se ulaže u Ovčarsko-kablarsku klisuru”, rekao je Vesić.

Memić je istakao da 60 godina nije ulagano u Ovčarsko-kablarsku i da veliku projekti kao oni koji se realizuju danas daju dobre rezultate.

„Ministarstvo turizma opredelio je 123.000 dinara  za razvoj Ovčarsko-kablarske klisure, za turističku infrastrukturu, želim da napomenem da ćemo mi dodatno dati još 150 miliona dinara za razvoj seoskog turizma, smatram da ovde postoji potencijal za razvoj seoskog turizma i mislim da ovde možemo puno toga da uradimo zajedno”, rekao je Memić.

Gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović zahvalio se Vladi Srbije na podršci u projektima koji su realizovani u prethodnom periodu.

„Grad Čačak je iz svog budžeta izdvojio 200 miliona dinara, mnogi nisu verovali da ćemo rekonstruisati železničku stanicu koju danas posle 30 godina imamo ovde u Ovčar Banji, da ćemo staru napuštenu školu preurediti u divan Prirodnjački centar gde dolaze učenici osnovnih i srednjih škola.

Grad Čačak je prošle godine bio u top deset turističkih destinacija i atrakcija u Srbiji, naša želja je da budemo u top pet, ono što želimo takođe da istaknemo ovde jeste da nastavljamo sada dalje projekat izmuljavanja jezera Međuvršje je u završnoj fazi i time će takođe biti urađen jedan veliki posao”, rekao Todorović.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar