Mali Zvornik: Penzioner sam proizvodi energiju na krovu kuće!

U priobalju Drine, na krovu porodične kuće Živojina Niculovića u Malom Zvorniku, instalirane su tri vetrenjače i deset solarnih panela koji sve kućne uređaju snabdevaju potrebnom električnom energijom.

mali-zvornik-obnovljivi-izvori-energije-01

Iako u poodmaklim godinama, na polovini desete decenije, Niculović, baš kao i njegovi solarni uređaji na krovu kuće, zrači posebnom energijom, voljom i nadasve entuzijazmom. Čovek bogatog radnog i životnog iskustva, u Mali Zvornik se doselio pre četiri godine.

“Dugo sam živeo u Sloveniji, u jednom malom mestu kod Ljubljane. Još pre tri decenije, na garažu sam postavio jedan mali solarni panel koji je „punio“ akumulator i tako obezbeđivao napajanje za svoja dva automobila. Već tada sam se zainteresovao za ovu vrstu energije. Živeći i radeći u Sloveniji upoznao sam mnoge ljude i domaćinstva koja koriste energiju vetra i sunca za snabdevanje svojih domova. Dolaskom u Mali Zvornik, ovde u kući koja je tik uz Drinu, primetio sam da vetar često duva, te sam odlučio da ostvarim davnašnji naum da imam vlastitu struju. Na zapadnom delu krova, pre godinu dana, instalirao sam tri vetrenjače pojedinačne snage od 400V”, kaže Živojin.

I kada je vetar pokrenuo elise na vetrenjačama, Niculović je ostvario samo prvi korak. Već prošlog proleća, na krov kuće od 160m2 postavio je deset solarnih panela. U ovaj projekat zelene energije Živojin je do sada uložio oko 15.000 evra.

mali-zvornik-obnovljivi-izvori-energije-02

Niculović, sa postojećim izvorima napajanja, može da „skupi“ 10-15kW električne energije dnevno. U hodniku se nalazi deset akumulatora, snage 100-200Ah, koji predstavljaju „jezero“ gde se sliva električna energija sa krova kuće

“Ovo je investicija koja se može isplatiti u dužem vremenskom roku. Međutim, meni novac nije najbitniji u celoj priči, više je želja da imam sopstveni izvor napajanja mojih kućnih aparata i celokupne rasvete”, priča Niculović i dodaje da će obnovljivi izvori energije predstavljati budućnost i da, ako to kao sav napredan svet shvatimo na vreme, možemo imati i te kako koristi.

Niculović imao je želju i da pokraj svoje kuće na samoj obali Drine izgradi i solarnu elektranu kako bi određenu količinu energije prodavao na tržištu. Planirao je da nabavi 40 do 50 panela po 210V i da investira oko 20.000 evra. Međutim, nadležni nisu podržali ovaj projekat, šta više pokazali su potpunu nezainteresovanost, tako da od ovog posla zasada nema ništa.

1 Comment

  1. Pametan čovek. Zna šta radi. Kad bi svi radili tako, sve bi bilo mnogo bolje.Država bi trebala pomagati one koji tako rade, na taj način što bi pomogla da ljudi dođu do potrebnih znanja, a sa druge strane ukinuti propise koji ograničavaju takav rad.

Ostavite komentar