Milion potpisa u EU za vodu kao javno dobro

Organizatori Evropske građanske inicijative (ECI) koji traže da se zaustavi prodaja javnih vodovodnih kompanija prikupili su širom Evropske unije milion potpisa postavši prva grupa kojoj je to pošlo za rukom od kako je pre manje od godinu dana pokrenut institut ECI. Inicijativa „Voda je ljudsko pravo“ pokrenuta je sa zahtevom da se isporuke vode i upravljanje vodosnabdevanjem izuzmu iz politike liberalizacije Evropske komisije jer je voda javno dobro. U poslednjih deset meseci u EU je u okviru ECI pokrenuto još 14 građanskih inicijativa, uključujući one za zabranu genetski modifikovanih organizama i abortusa, ali su one još daleko od granice od milion potpisa.

Organizatori inicijative „Voda je ljudsko pravo“ smatraju da je „voda javno dobro a ne sirovina“ i pozivaju Evropsku komisiju da predloži zakone kojima će obezbediti da poštovanje prava na čistu vodu i kanalizaciju za sve. Od EU se traži i da poveća angažovanje u domenu razvojne pomoći u cilju dostizanja univerzalnih principa pristupa vodi i kanalizaciji.

Instrument ECI omogućava građanima EU da Evropskoj komisiji podnesu zahtev za donošenje zakona ako prikupe milion potpisa iz najmanje sedam članica. Prikupljanje potpisa otežavaju tehnologija i pravne prepreke zbog zaštite privatnosti na internetu jer se većina potpisa prikupi preko sajtova.

Građani EU pravo na podnošenje zakonodavnih inicijativa imaju od 1. aprila 2012. godine a taj oblik participativne demokratije predviđen je Ugovorom iz Lisabona koji je stupio na snagu 2009. Cilj instrumenta građanske inicijative je veće uključivanje građana u demokratske procese i odlučivanje u EU.

„Došli smo do prekretnice – milion građana EU složilo se da su pravo na vodu i kanalizaciju ljudska prava“, istakao je potpredsednik komiteta organizatora inicijative za vodu Jan Viljem Gudrian (Willem Goudriaan).

On je rekao i da je inicijativa za pravo na vodu doživela uspeh uprkos zakonskim i tehničkim preprekama koje su postavile Evropska komisija i članice EU dodajući da će se kampanja nastaviti.

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, koji je zadužen za administraciju, čestitao je organizatorima kampanje istakavši da je prikupljanje milion potpisa za manje od šest meseci „pravi uspeh“.

„Cilj Evropske građanske inicijative je da pobudi panevropsku debatu o pitanjima koja brinu građane širom Evrope i postavi ta pitanja na dnevni red EU. Inicijativa za vodu je to uspela“, kazao je Šefčovič.

Sindikati podržali inicijativu

Karsten Berg (Carsten), predsedavajući ECI kampanje koja je okupila više od 120 nevladinih organizacija, rekao je za Euractiv.com da su inicijativu za pravo na vodu podržali sindikati koji su i aktivno prikupljali potpise. Najveća podrška inicijativi pružena je u Nemačkoj i Austriji.

U martu 2012. godine sindikati i zaštitnici čovekove okoline usprotivili su se prodaji španskog, portugalskog i grčkog vodovoda i organizovali alternativu Svetskom forumu o vodi u Marseju tvrdeći da zvaničnim forumom dominiraju interesi korporacija. Alternativni forum Svet vode (FAME) ponudio je, kako su obrazložili organizatori, demokratski izbor za razliku od drugog skupa u Marseju.

I prethodni Svetski forum o vodi, u Istanbulu 2009. godine, obeležili su protesti, uključujući sukobe policije i građana koji su protestovali protiv privatnog upravljanja vodosnabdevanjem.

Organizatori FAME želeli su da daju „težinu“ svojim zahtevima i građanskom inicijativom za pravo na vodu.

Karsten je preporučio organizatorima inicijative za vodu da prikupe još 200.000 potpisa ili 20% više od potrebnog broja zbog eventualnih nevažaćih potpisa ili grešaka u obradi. On očekuje da se ti dodatni potpisi prikupe do aprila.

Na sajtu incijative za vodu (www.right2water.eu) navodi se da trenutno imaju 1.041.099 potpisa i pozivaju građani EU da daju potpise kako bi do septembra prikupili dva miliona.

Sledeći korak

Pre nego što se inicijativa uputi Evropskoj komisiji, verodostojnost prikupljenih potpisa oceniće nadležna tela u članicama EU.

Kod inicijativa poput ove, gde se traži najmanje milion potpisa iz najmanje sedam članica EU, Komisija ima rok od tri meseca da je razmotri i odluči šta će dalje. Organizatori inicijative srešće se sa predstavnicima Komisije kako bi im bliže predstavili inicijativu.

Takođe organizatori mogu da predstave svoju inicijativu na javnom slušanju u Evropskom parlamentu.

Nakon toga će Komisija usvojiti dokument sa zaključcima o inicijativi i merama koje namerava da preduzeme, ako će ih preduzimati, kao i razlozima za takvo postupanje.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar