Milorad Dodik: Marfi nasrnuo na lični integritet i na integritet RS!

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da je neprihvatljivo da jedan ambasador, bio on i američki, drži slovo članu Predsedništva BiH, pa i ostalim liderima u BiH, prelazeći granicu ne samo dobrog diplomatskog ponašanja, već i lične pristojnosti.

Upitan da komentariše tvrdnju ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija da je „predsednik Dodik, umesto da se fokusira na stvarna pitanja koja brinu građane – korupciju, slabu mogućnost zapošljavanja i inflaciju, odabrao da napada dejtonski poredak i podriva državne institucije”, srpski član Predsedništva je u izjavi za Srnu rekao da je šteta što ambasador Marfi svojim istupima pokazuje da je on u stvari strana u sukobu u BiH, a ne predstavnik države garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je urušen ponajviše zahvaljujući predstavnicima SAD koji su poslednjih 30 godina ovde dolazili u različitim ulogama.

„Populizam koji pokazuje američki ambasador pričom o borbi protiv kriminala i korupcije je pokušaj da se prikrije da je upravo međunarodna zajednica kreirala rešenja protivno Dejtonskom sporazumu, koja ne da nisu dala rešenje za korupciju i kriminal, nego su postali izvor i korupcije i kriminala. Dakle, ambasador Marfi se buni i bori protiv onoga šta su njegovi prethodnici kreirali kršeći međunarodni sporazum. Račune za međunarodne eksperimente bi da pošalje legalno izabranim političarima u BiH, koji nisu učestvovali ni na koji način u kreiranju loših rešenja”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da zadivljuje kako američki ambasador primećuje šta je on rekao na skupu građana Republike Srpske, a ne primećuje šta od SAD favorizovana opozicija u liku SDS i PDP radi i govori danima.

Podsetio je da su neki od opozicionara upali i u prostorije CIK-a uznemiravali članove te komisije, ali ambasador očito ili potpisuje tuđe tekstove ili mu ne donose sve vesti.

„Ne želim da verujem da samo prati šta govori Milorad Dodik. Ali, ako baš prati šta govori Milorad Dodik poručio bih mu na kraju da poštujemo SAD, njihovu snagu i moć, ali da pre svega poštujemo sebe i lični integritet i integritet Republike Srpske, onakve kakva je dogovorena u Dejtonu. A ambasador je svojim tekstom nasrnuo i na jedno i drugo. Nadam se da će se brzo vratiti u okvire dobrog diplomatskog ponašanja, shvatiti da on ovde nije domaćin nego gost. I to našom voljom”, poručio je srpski član Predredništva BiH.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar