Misterija nestanka uvoznog zamrznutog mesa ?!

U Srbiju su od početka godine ušle hiljade tona zamrznute svinjetine, junetine i piletine. – Trgovci tvrde da prodaju samo meso domaće proizvodnje

Hiljade tona zamrznutog mesa uvezene su od početka ove godine u Srbiju, ali svi trgovci tvrde da prodaju samo sveže meso domaće proizvodnje. Postavlja se pitanje – gde završava uvozno smrznuto meso? Da li u prerađevinama ili se odmrzava, pa se kupcima nudi kao sveže? Da li na naše trpeze dospevaju svinjetina, junetina ili piletina koje su mesecima bile zamrznute u robnim rezervama evropskih zemalja?

Kada se „Potrošač” pre dve godine bavio sličnom temom, u Veterinarskoj inspekciji, odgovornoj za kontrolu mesa na našem tržištu, objasnili su da je uvoz smrznutog mesa u našu zemlju dozvoljen, ali da je zabranjeno takvo meso potom odmrzavati i nuditi ga potrošačima kao sveže. Sada, međutim, njihov odgovor nije isti, pa se čini da je došlo do „liberalizacije” propisa.

– Dozvoljeno je uvezeno smrznuto meso odmrzavati i prodavati ga kao sveže u za to odobrenim objektima, ali uz poštovanje važećeg propisa koji glasi: „Zabranjeno je ponovo zamrzavanje jednom odmrznutog mesa.” Odmrznuto meso mora propisno da se deklariše tako da je potrošaču jasno da kupuje prethodno odmrznuto, a ne ohlađeno (sveže) meso – navode u inspekciji, dodajući da Veterinarska inspekcijau toku 2012. godinenije naišla na slučajeve prometa odmrznutog mesa koje je deklarisano kao sveže (ohlađeno) meso.

Na naše pitanje gde završava uvezeno smrznuto meso u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede odgovorili su da: „s obzirom da na to se odmrzavanje mesa može obavljati samo u objektima, koji su odobreni za obradu, preradu i proizvodnju proizvoda od mesa, poštujući odredbe važećih propisa Republike Srbije, nadležna veterinarska inspekcija kroz službene kontrole vrši proveru na osnovu dokumentacije, kojom se potvrđuje sledljivost hrane životinjskog porekla”.

„Potrošač” je zato pitao vodeće trgovinske lance odakle u njihove prodajne objekte stiže sveže meso, kao i da li kupcima nude i uvezeno i potom odmrznuto meso.

– Sveže meso koje se prodaje u našim marketima je isključivo domaće proizvodnje iza čega odgovorno stojimo, jer se sami bavimo obezbeđivanjem sirovina koje za naše potrebe klanice dovode u fazu obrade koja je najprikladnija našim potrebama. Jedino je ćureće meso uvoznog porekla s obzirom na to da ga naš dobavljač „Perutnina topiko” uvozi u svežem stanju i kao takvo ga distribuira – navode u DIS-u, dodajući da kupcima ne nude smrznuto meso.

U „Idei” i „Merkatoru” takođe tvrde da je svo sveže meso isključivo meso domaćeg porekla.

– Ne, ne uvozimo smrznuto meso koje se prodaje kao sveže. Svo sveže meso je domaće, uzgajano u Srbiji, odnosno u Vojvodini i centralnoj Srbiji. Sveže meso koje je u prodaji u našim maloprodajnim objektima proizvod je domaćih proizvođača sa kojima imamo dugogodišnju saradnju – navode u „Delezu”, u čijem su sastavu „Maksi” i „Tempo”, dok u „Metrou” navode da u njihovim „keš end keri” veleprodajama u ponudi imaju i uvozno smrznuto meso, ali i da ga ne nude kupcima kao sveže, odnosno odmrznuto.

– Uvozimo smrznuto meso i kao takvo ga i prodajemo. Prodajemo isključivo u zamrznutom stanju – rekli su u „Metrou”, dodajući da sveže meso koje imaju u ponudi nabavljaju od domaćih klaničara.

—————————————————–

Uvoz smrznutog mesa u Srbiju

JUNEĆE MESO: osam odobrenih uvoza – 108.382 kilograma, poreklom iz Italije i Austrije;

SVINJSKO MESO: 461 odobreni uvoz – 8.993.771 kilograma, poreklom iz Španije, Austrije, Belgije, Danske, Crne Gore, Francuske, Nemačke…

PILEĆE MESO: 99 odobrenih uvoza – 1.242.867 kilograma, poreklom iz Grčke, Hrvatske, Slovenije, Češke Republike, Nemačke, Francuske, Belgije.

* Podaci za količine zamrznutog mesa koje su uvezene u Srbiju od 1. januara do 31. oktobra 2012.godine;

**Od navedene količine uvezenog pilećeg mesa, na teritoriju AP Kosovo i Metohija, isporučeno je 175.068 kilograma.

1 Comment

  1. Ove navedene kolicine uvoznog mesa su frapantne.Uvoznicki i klanicni lobi u opste nemaju nikakvog pardona prema domacim tovljacima zive stoke.Kada god na trzistu srbije ponestane zivih tovljenika(svinja),klanicari pribegavaju uvozu mesa.Umesto da se cena tovljenika stabilizuje na odredjenom nivou,sami klanicari prave pometnju na trzistu i unistavaju domace farmere.Jedemo sve i svasta a oni po svoj prilici vrse i mahinacije sa deklaracijama.Ne protivim se uvozu mesa za koje domaca proizvodnja nema kapacitete ali je ne razumljivo za svinjsko meso.Upitanju je samo sticanje ekstra profita.Pogledajte samo ko su najbogatiji ljudi u srbiji.

Ostavite komentar