Mlada i zdrava žena (32) umrla od korone za 17 dana!

Koronavirus sada napada i ubija mlade i zdrave ljude, upozoravaju lekari!


Direktorka ove bolnice doktorka Tatjana Adžić Vukičević kaže da se devojka na vreme javila lekaru, da je odmah dobila terapiju, ali da je bolest toliko brzo napredovala da je za kratko vreme razorila ceo organizam.

– Bila je zdrava pre zaražavanja koronom i zbog toga mi je mnogo teško što nije uspela da se izbori. Ona je ujedno i naš najmlađi pacijent do sada koji je izgubio život zbog korone a da nije imao još neku bolest. Kada je došla, smeštena je na poluintenzivnu negu, ali joj se situacija toliko pogoršala da je za manje od 24 sata razvila tešku kliničku sliku, takozvana bela pluća. Morala je odmah na respirator, na kom je ostala priključena čak 17 dana. Za to vreme razvile su se brojne dodatne zdravstvene komplikacije, koje su nezamislive za jednu tako jaku, zdravu osobu. I to mladu. Na kraju je dobila i duboku vensku trombozu. A onda je i preminula – kaže dr Adžić Vukičević i napominje:

Teško stanje

Ovo je najmlađa pacijentkinja koja je izgubila život zbog korone a da nije imala još neku bolest.

Naša sagovornica zato apeluje na građane, pogotovo mlade, da se čuvaju i vakcinišu, jer drugog spasa nema.

– Brine me i to što su kliničke slike bolesnika sada teže nego ranije. To su mladi i zdravi ljudi. Nisu čak ni gojazni, a imaju neobjašnjive upale oba plućna krila. Zato je važno da se imunizacija nastavi, da se zaraza zaustavi i da se zaštitimo od teških slučajeva – poručuje naša sagovornica. Ona dodaje i da nije za popuštanje mera, već pre za njihovo pooštravanje.

Od korone umro dečko od 22 godine

Prema rečima direktorke Tatjane Adžić Vukičević, najmlađi pacijent koji je preminuo u njihovoj bolnici imao je svega 22 godine.
– To nam je najmlađi preminuli pacijent od početka rada naše bolnice. Njegovo stanje je bila veoma teško, ali i dodatno pogoršano jer je on već bio hronični bolesnik. Uprkos svim terapijama, njegova klinička slika je bila preteška. Iz dana u dan se pogoršavala, ali uzrok je bilo njegovo zdravstveno stanje pre zaraze – ističe ona.

Neophodan oprez

Da su neophodni disciplina i odgovornost kako bi se sačuvali životi ljudi naglašava i medicinski koordinator kovid bolnice u Areni, pukovnik dr Predrag Bogdanović!

– Svi oboleli imaju obostranu upalu pluća i na prijemu zahtevaju kiseonične terapije. I to je trend koji traje već mesecima. Naš najmlađi pacijent ima svega 21 godinu. Zato poručujem ljudima da se ne opuštaju, da budu svesni da epidemija i dalje traje. I da su nošenje maske, poštovanje distance i vakcinacija jedina zaštita – kaže dr Bogdanović.

Najbitnija vakcina

Poručujem ljudima da se ne opuštaju. Nošenje maske i vakcinacija jedina su zaštita.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar