MUP: Uhapšen je Boško Savković koji je na protestu nosio lutku Vučića sa omčom oko vrata!

25, August, 2022, Belgrade - On the occasion of the 14th International Tourist and Environmental Film Festival "SILAFEST 2022", which will be held this year from August 28 to September 3 in Veliki Gradist and on Srebrni Jezera, a media conference was organized in the premises of the Tourist Organization of Serbia. Dna Bosko Savkovic. Photo: Amir Hamzagic/ATAImages 25, avgust, 2022, Beograd - Povodom 14. Medjunarodnog festivala turistickog i ekoloskog filma "SILAFEST 2022" koji ce ove godine biti odrzan od 28. avgusta do 3. septembra u Velikom Gradistu i na Srebrnom jezeru, u prostorijama Turisticke organizacije Srbije organizovana je konferencija za medije. Photo: Amir Hamzagic/ATAImages

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije i BIA, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu uhapsili su Boška Savkovića (1962) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo “pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“.

On se sumnjiči da je u subotu, na protestu u Beogradu ispred Narodne skupštine Republike Srbije, nosio lutku koja podseća na predsednika Republike, sa transparentom, saopšteno je iz MUP-a.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Prethodno je u MUP rečeno da je u Beogradu uhapšen producent B.S. koji je u subotu, na protestu u organizaciji dela opozicije „Srbija protiv nasilja“, nosio transparent na kojem je bila okačena lutka sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa omčom oko vrata.

Ko je Boško Savković, novinar uhapšen zbog lutke Aleksandra Vučića?

Početkom 1993. godine osniva svoju privatnu Agenciju za marketing „Alternativa” koja i danas radi na području TV produkcije, izdavaštva, grafičkog i WEB dizajna.

U proleće 1994. godine objavljuje drugu knjigu „Silovanja sedme sile” koja se bavi novinskim aferama i smenama urednika i novinara u jugoslovenskom i srpskom novinarstvu od 1945. do 1993. godine.

Godine 1996. godine postaje jedan od osnivača satiričnog lista „Naša krmača” koja je bila i ostala simbol borbe za slobodu novinarstva cele jedne generacije – jedna od najtvrđih tačaka otpora Miloševićevom samovlašću. Prisluškivanja, pretnje, batine, obijanje redakcije Savkoviću su postala svakodnevnica.

U jesen 1997. godine objavljuje treću knjigu „Misterije koje su izmenile Srbiju”. Zbog velikog pritiska na medije tokom poslednje godine Miloševićeve vlasti, privremeno prestaje sa izdavanjem „Naše krmače” juna 2000. godine, da bi redakcija ponovo nastavila sa radom već u decembru nakon 5. oktobra.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar