Najveći potencijal za proizvodnju struje u Srbiji jesu obnovljivi izvori biomase

Najveće mogućnosti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u Srbiji ima biomasa, koja u ukupnim potencijalima učestvuje sa 49 odsto, ukazano je danas na Menadžment forumu jugoistočne Evrope u Privrednoj komori Srbije.

Udeo hidroelektrana je 27 odsto, zatim solarne energije 13 procenata, vetra i geotermalne energije po četiri odsto i malih hidroelektrana tri odsto u ukupnim potencijalima obnovljivih izvora energije.
Predsednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije Aca Marković podsetio je da to javno preduzeće ima potpisane ugovore o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora od povlašćenih proizvodjača I podsticajne cene.

 Radi se o 19 ugovora za otkup struje iz malih hidroelektrana, tri ugovora za fosilna goriva, dva ugovora za biogas, šest ugovora za sunčevu energiju i jednom ugovoru za energiju vetra, rekao je Marković.

– Važna poruka je ako 12 godina niko nije došao da gradi elektranu, a ima želju, sigurno je da ekonomski ambijent i sadašnja cena struje to ne dozvoljavaju – istakao je on napominjući da je Srbija na ubedljivo poslednjem mestu u Evropi po ceni struje.
EPS poslednjih godina proizvede 36 milijardi kilovat-časova struje godišnje uz proizvodnju od 39 miliona tona lignita i dok god postoji proizvodnja na tom nivou i niska cena može da „odbaci“ ozbiljan prihod, rekao je Marković.

On je ukazao da bi podizanje cene struje samo za jedan cent po kilovat času donelo dodatni prihod, prema sadašnjem stepenu naplate, izmedju 280 i 300 miliona evra.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar