Naučnici prave "suncobran" za Zemlju ?!

Škotski naučnici došli su do neobične ideje kako da se izbore sa globalnim zagrevanjem – napraviće svojevrsan “suncobran” za Zemlju.

Taj štit trebalo bi da se sastoji od džinovskih oblaka prašine nastalih raznošenjem površine asteroida koji okružuju našu planetu.

Istraživači Univerziteta Stratklajd veruju da bi gravitacija asteroida zadržala prašinu na željenom mestu, tako da se ne raspe širom svemira.Ideja je deo serije ambicioznih projekata koji se jednim imenom nazivaju geoinženjeringom, a čiji je cilj regulisanje klime na planete reflektovanjem, preusmeravanjem ili apsorbovanjem sunčevog zračenja.Istraživanje je pokazalo da će se do kraja ovog veka temperature na svetskom nivou povećati između 1,1 i 6,4 stepena Celzijusa. Rasel Bevik, jedan od istraživača tima sa Univerziteta u Statklajdu smatra da geoinženjering ipak ne rešava problem prevelike emisije ugljenikovih oksida.“Možemo kupiti vreme za pronalazak poslednjeg rešenja za klimatske promene na Zemlji. Oblak prašine nije trajno rešenje”, kaže on.

Raniji predlozi za regulisanje klime uključivali su postavljanje džinovskih ogledala u svemir koja bi odbijala Sunčeve zrake. Takođe, neki su smatrali da bi podjednak učinak imali i veštački oblaci na zemlji.Kandidat za novi Zemljin “suncobran” je asteroid 1036 Ganymed koji bi mogao da stvori dovoljno veliki oblak za blokiranje 6,58 odsto solarne radijacije, što je i više nego dovoljno da se trenutno borimo protiv globalnog zagrevanja.Budući da su veliki asteroidi ozbiljna pretnja Zemlji, politički izazovi ovakvog projekta mogli bi biti veći od inženjerskih.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar