Nemačka seli nuklearke na Jugoistok Evrope

Nemačka je odlučila da se konačno odrekne nuklearne energije, a sve elektrane trebalo bi da se demontiraju nakon isključenja.

Kako prenosi Dojče Vele, nedavno je firma Fatenfal koja upravlja nuklearkom Brunsbitel podnela zahtev za rušenje ove nuklearke Ministarstvu za zaštitu životne sredine pokrajine Šlezvig-Holštajn. Reaktor je ugašen još 2011, a pre toga je nemačka vlada donela odluku o obustavi proizvodnje atomske energije. Tom prilikom je bilo potrebno otkloniti celokupno postrojenje, a ne, kao što je do sada bio slučaj, samo ga zatvoriti u betonski kovčeg.

Kako prenosi Dojče Vele, Nemačka već ima iskustva sa demontriranjem nuklearki, a proces demontriranja je potpuno bezbedan. Kako ističu stručnjaci, prvo se demontiraju delovi  koji nisu nuklearni, zatim slabo kontaminirani delovi kontrolnog postrojenja, pa onda gorivni elementi i sistemi za snabdevanje.

Stručnjaci dodaju da je za svaki korak u demontriranju potrebno odobrenje i da je predviđeno tri do pet godina za hlađenje gorivnih elemenata koje čine 99 odsto celokupne radioaktivnosti.

Sa druge strane stanovništvo je skeptično i nema puno poverenja u mere bezbednosti, prenosi Dojče Vele.

Prema ranije utvrđenoj energetskoj strategiji EU demontirane nuklearke remontiraće se u zemljama jugoistočne Evrope u širem regionu kojem pripadaju Hrvatska,BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Crna Gora, Moldavija, Kosovo i Ukrajina.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar