Niklijada (5) – Bačević : Nije bilo nikakvog dogovora sa Kusturicom !

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević negirao je danas da je sa bosanskim režiserom Emirom Kusturicom postigao bilo kakav dogovor o obustavi istraživanja nalazišta nikla na Mokroj gori ?!

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, na području Mokre gore se ne izvode istraživanja nikla, a ukoliko takav zahtev stigne u Ministarstvo, nadležni će postupiti po zakonu. U saopštenju se ističe i da na sastanku Bačevića i Kusturice, u zgradi Predsedništva, kojem je prisustvovao i savetnik predsednika Srbije Radoslav Pavlović, nije postignut ni dogovor da se počne istraživanje voda bogatih magnezijumom i da se područje Mokre gore pretvori u istraživački centar.

Bačević je na sastanku obavestio Kusturicu, koji na Morkoj gori ima privatno etno-selo Drvengrad, da crnogorska kompanija „Srbija nikl“ do sada nije podnosila zahtev za istraživanje nikla na tom području. Navodi se i da istraživanja podzemnih voda nisu sporna, ali da je prilikom takvih istraživanja moguće i vrlo verovatno detektovati nikl, ukoliko ga ima na istražnom prostoru.
„Postavlja se pitanje kako je prihvatljivo istraživanje jedne sirovine, a neprihvatljivo druge na istom istražnom prostoru“, navodi se u saopštenju Ministarstva prirodnih resursa Srbije. Dodaje se i da se Ministarstvo zalaže za razvoj nauke i da će nastaviti praksu dodeljivanja istražnih prava, jer je to i obaveza Ministarstva, a stimulisanje nauke i istraživanja, jer je potrebno za razvoj države i u interesu građana.
Ko koga ovde laže ?!
Predstavnik crnogorske kompanije „Srbija nikl“ najavio je prošle sedmice u Beogradu da se ta kompanija sprema da podnese zahtev za istraživanje nikla na Mokroj gori i podsetio da imaju koncesije za istraživanje na dve lokacije u Srbiji, u okolini Topole i Vrnjačke Banje. Istraživanju i eksploataciji nikla se protive lokalne samouprave, u strahu od zagađenja životne sredine. Područje Mokre gore je inače zaštićeno područje – Park prirode kojim upravlja poznati bosanski režiser.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar