NIKLIJADA (7) : Borićemo se do kraja protiv iskopavanja nikla!

Crnogorska firma „Srbija nikl“ je 2011. godine dobila dozvolu od Ministarstva životne sredine za geološka istraživanja rude nikl. Tim ministarstvom je tada rukovodio ozloglašeni kadar Demokratske stranke Oliver Dulić koji je,pretpostavlja se,primio ogroman novčani mito za davanje dozvole ovoj firmi „za raskopavanje i ubijanje Srbije niklom“.

“ Borićemo se na sve načine da do istraživanja i iskopavanja nikla u našim opštinama ne dođe“, kažu čelnici opština Topola, Trstenik, Vrnjačka Banja i Čajetina.

Nikl - ekocid 6

Ovako izgledaju fabrika za preradu nikla i okruženje

Oštra reakcija čelnika ovih opština, gde crnogorska firma u vlasništvu poznatog plemena Đukanović “Srbija nikl” namerava da počne istraživanja, usledila je posle rasprave o Nacrtu zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu. Ovim nacrtom predviđeno je da se opštine ne pitaju oko rudarsko-geoloških istraživanja, već samo država čime se grubo narušavaju ljudska prava i legitimnost lokalnih samouprava.

Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović kaže da je zaprepašćen najavama da će istraživanja nikla biti. Jedini je, kaže, ministar Milan Bačević taj koga sve ovo ne zanima.

 
– Istraživanja su smrt za životno okruženje i to 20-30 kilometara okolo, ali nemojte misliti da zagađenje neće stići i do drugih gradova. Ljudi su ovde ogorčeni – rekao je Jovanović, istakavši da je skupštinska odluka o zabrani istraživanja sveto pismo.

I predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić takođe kaže da njegova opština neće dozvoliti istraživanje i eksploataciju.

– Naši prioriteti su razvoj poljoprivrede, oporavak “Prve petoletke”, razvoj malih i srednjih preduzeća i turizam – kazao je Aleksić.

Nikla ima i u jednom od najposećenijih turističkih mesta u Srbiji – Vrnjačkoj Banji. Čelnici ove opštine kažu da su rešenja i ugovori po kojima je odobreno istraživanje rude nikla na teritoriji Vrnjačka Banja istekli 31. decembra 2012
– Prioritet Vrnjačke Banje je turizam i zdrav život – kaže Dragan Govedarica, član opštinskog veća Vrnjačke Banje.

Slično je i u opštini Čajetina.

– Mi smo doneli odluku da se protivimo tome da se na teritoriji opštine dozvoli iskopavanje nikla – kaže Miloje Rajović, predsednik Skupštine opštine Čajetina.
Akademik i profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu Vidojko Jović kaže da će od istraživanja nikla biti veće štete nego koristi.

– Država bi se od eksploatacije plaćalo tri do sedam odsto, a štetu bismo otplaćivali narednih 200 godina – ističe profesor Jović.

On kaže da je nikl u malim količinama važan, ali da veće količine utiču na zdravlje (promene na koži i na srcu, kancerogena svojstva naročito utiče na razvoj raka grla).

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar