Od danas obavezni energetski pasoši za zgrade

Energetski pasoši za zgrade koji će pokazivati potrošnju energije u objektima na godišnjem nivou, danas prvi put počinju da se primenjuju u Srbiji, a trebalo bi da omoguće uštedu energije i pomognu očuvanje životne sredine

Energetski pasoši, kako je određeno pravilnikom čija primena počinje danas, biće obavezni i nijedan novi objekat neće moći da dobije upotrebnu dozvolu ili da bude uknjižen ako vlasnici ne poseduju taj dokument.
Energetski pasoš će sadržati opšte podatke o zgradi, klimatske i termotehničke podatke, kao i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava objekta.
Prema pravilniku, u energetskom pasošu utvrđeno je osam kategorija energetskih razreda od A plus do G, gde je A plus najveća energetska efikasnost.
Nove zgrade moraće da imaju najmanje kategoriju C, a potrošnja za te objekte neće smeti da bude veća od 65 kilovatsati po metru kvadratnom godišnje, što je na nivou evropskog proseka.
Pasoš će biti obavezan i prilikom rekonstrukcije i prometa i izdavanja nekretnina, ali neće biti potreban za vikendice, zgrade manje od 50 kvadrata, kao i pomoćne zgrade i proizvodne pogone gde je temperatura grejanja ispod 12 stepeni Celzijusa.
Stari objekti moraće da se unaprede najmanje za jednu kategoriju po pitanju utroška energije, što će postići dodatnom izolacijom fasade, zamenom prozora, stolarije.
Pravilnikom o energetskoj efikasnosti obuhvaćeno je 10 kategorija objekata, i to su stambene zgrade s jednim stanom, sa dva ili više stanova, upravne i poslovne zgrade, zgrade namenjene obrazovanju i kulturi, zdravstvu i socijalnoj zaštiti, turizmu i ugostiteljstvu, sportu i rekreaciji, zgrade mešovite namene.
Kako je ranije agenciji Beta kazao predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac, u zemlji postoji oko tri miliona raznih objekata čija je prosečna potrošnja od 150 do 200 kilovatčasa po metru kvadratnom na godišnjem nivou, dok u Evropskoj uniji ta potrošnja iznosi između 50 i 70 kilovatsati.
On je naveo da je licence za izradu elaborata energetske efikasnosti, na osnovu kojih će se kasnije izdavati pasoši, dobilo 300 inženjera koji su bili na obuci i položili stručni ispit, dok je oko 400 inženjera trenutno na obuci.

Inženjerska komora Srbije je ranije procenila da je potrebno obučiti i zaposliti oko 2.000 licenciranih inženjera, kako bi svi objekti u zemlji mogli da budu kategorisani.

Očekuje se i da nadležno ministarastvo počne da izdaje dozvole za firme koje su zadužene za izdavanje energetskih pasoša.
Procenjeno je da će uvođenje energetskih pasoša poskupeti izgradnju za oko pet procenata, ali i da povraćaj uloženih sredstava u energetsku efikasnost može da se očekuje za pet do šest godina.

Šta je energetski pasoš

Energetski pasoš (ili sertifikat) objekta je dokument koji precizno opisuje njegovo energetsko stanje u određenom trenutku. Ovaj dokument je u razvijenim evropskim državama obavezan pri kupo-prodaji nekretnina, bilo da je reč o postojećim ili o novoizgrađenim objektima.  Smisao ovog dokumenta je da uputi kupca u energetski kvalitet objekta koji namarava da otkupi sa svešću da će isti, vremenom sve više uticati na samu vrednost nekretnina.

 • Procena ukupne potrošnje energije za zgradu (postojeću ili planiranu),
 • Prikazuje energetsku efikasnost, i podatke o utrošku energije u zgradi,
 • Izdaje se od stane visoko kvalifikovanih i ovlašćenih osoba (građevinskih inženjera, akreditovanih institucija za nadzor i analizu),
 • Prilaže se nadležnim institucijama u procesu dobijanja upotrebne dozvole, ili u procesu prodaje ili rentiranja zgrade.

Da li sve zgrade moraju imati energetski pasoš?

 • Sve zgrade, stambene i nestambene (javne i komercijalne zgrade, industrijski objekti) moraju imati energetski pasoš.
 • Nestambeni objekti – definicija: kancelarije, škole, bolnice, hoteli, sportske hale, tržni centri.

Šta se procenjuje energetskim pasošem?

 • Toplotni omotač zgrade uključujući zidove, prozore i vrata, podove, plafone, krovove, iskorišćenost sunčeve energije,
 • Grejni uređaji,
 • Snabdevanje toplom vodom,
 • Mehanička ventilacija,
 • Hlađenje,
 • Električno osvetljenje.
Toplotni omotač

 
 
 

1 Comment

Ostavite komentar