OPASNO: Islamska država preti uništenjem Francuske napadom na nuklearke ?!

Nedavni napadi islamskih ekstremista u Parizu u kojima je stradalo više od stotinu ljudi opet su otvorili pitanje mogućeg totalnog uništenja Francuske i dobrog dela zapadne Evrope eventualnim napadima Islamske države na neku od 57 nuklearki koliko ih ima širom Francuske ili čak više njih istovremeno * Prema francuskom zakonu, svim letelicama zabranjeno je da se kreću u krugu od pet kilometara i kilometar iznad bilo koje nuklearne elektrane * Kršenje ovog propisa kažnjivo je zatvorom i novčanim kaznama * Proverama je utvrđeno da nijedna institucija ne stoji iza ovih preleta dronova iznad zabrenjenih zona čime ostaju sumnje da se radi o probnim letovima neidentifikovanih terorista kojima je cilj napad na nuklearne centrale i izazivanje katastrofe nezamislivih razmera

Dronovi iznad nuklearki u Francuskoj
Dron iznad nuklearke u Francuskoj

Neidentifikovane bespilotne letelice uočene su još u Oktobru prošle godine iznad sedam nuklearnih elektrana u Francuskoj, ali na postrojenjima nije registrovana nikakva šteta, saopštila je državna energetska kompanija EDF.

Letelice nisu nanele nikakvu štetu, ali se EDF zbog njihove sumnjive aktivnosti obratila policiji.

cartes-francenuc-simplifiŽe-finale-A4
Mapa nuklearki u Francuskoj

Prvi dron uočen je 5. Oktobra 2014.godine iznad nuklearke u istočnom Krej-Malviju, saopštila je kompanija. Potom su se bespilotne letelice pojavile iznad ostalih atomskih centrala u periodu od 13. do 20. Oktobra.

„Grinpis“, čiji su pripadnici ranije iz protesta ulazili u nuklearne elektrane, odmah je saopštio da nije umešan u ove aktivnosti.

Prema francuskom zakonu, svim letelicama zabranjeno je da se kreću u krugu od pet kilometara i kilometar iznad bilo koje nuklearne elektrane. Kršenje ovog propisa kažnjivo je zatvorom i novčanim kaznama. Proverama je utvrđeno da nijedna institucija ne stoji iza ovih preleta dronova iznad zabrenjenih zona čime ostaju sumnje da se radi o probnim letovima neidentifikovanih terorista kojima je cilj napad na nuklearne centrale i izazivanje katastrofe nezamislivih razmera.