OPASNO: Lončar uvezao dečje vakcine koje nemaju dozvolu EU!

Dečje vakcine pod nazivom “Pentaxim”, koje je Ministarstvo zdravlja uvezlo iz Francuske, nemaju dozvolu Evropske unije * Kontroverzni ministar za zdravlje Zlatibor Lončar, poznatiji kao „doktor smrti“ ili „mafijaški lekar“ potpisao je uvoz ovih vakcina


Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALMIS) saopštila je da je za dečje vakcine “Pentaxim” izdat sertifikat. “Pentaxim” se daje protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i Haemophilusa tip b. Kako piše u saopštenju, nosilac dozvole je “Sanofi-Aventis d.o.o” iz Beograda, a nabavljeno je od 66.050 doza.U saopštenju se još navodi da je direktor ALIMS, Spec. dr. med. Saša Jaćović, 14. marta 2015. godine potpisao sertifikat analize kojim se potvrđuje kvalitet uvezene serije leka. Ništa tu ne bi bilo sporno da 14. marta nije subota! Otkad ALMIS subotom potpisuje sertifikate? Čemu tolika žurba?

Pretragom registra “Evropske medicinske agencije”, nismo uspeli da pronađemo “Pentaxim” na spisku verifikovanih dečjih vakcina. Posebno je interesantno napomenuti da se većina vakcina kompanije “Sanofi Pasteur MSD” uopšte ne nalazi na tom spisku:

“AVAXIM – na spisku, COVAXIS – nije na spisku, GARDASIL 9 – na spisku, HBVAXPRO – na spisku, HEXYON – na spisiku, IMOVAX POLIO – nije na spiskuIMOVAX Rabies – nije na spisku, INTANZA – na spisiku, M-M-RVAXPRO – na spisku, PEDIACEL – na spisiku, PENTAVAC – nije na spiskuPNEUMO 23 – nije na spiskuPNEUMOVAX – nije na spiskuREPEVAX – nije na spiskuREVAXIS – nije na spisku, ROTATEQ – na spisku, STAMARIL – na spisku, TETRAVAC – nije na spiskuTYPHIM VI – nije na spiskuVAQTA – nije na spisku, VARIVAX – na spisiku, VAXIGRIP – nije na spisikuVERORAB – nije na spiskuVIATIM – nije na spisku, ZOSTAVAX – na spisku” (14 nije na spisku, 11 na spisku)

Javio se i jedan otac koji je odbio da vakciniše svoje dete. “Zašto u domovima zdravlja ne daju roditeljima uputstvo za pacijenta pre davanja vakcine, pa i običan aspirin ima uputstvo za pacijenta”, pita se ogorčeni otac.

Iako, prema njegovim rečima, lekari roditeljima ne daju uputstvo za upotrebu dečje vakcije “Pentaxim”, na sajtu ALMIS postoji objavljeno uputstvo za upotrebu.

Prema tom uputstvu, “Pentaxim” se daje u tri doze u intervalu od mesec dana – tri, četiri, odnosno, šest meseci života. Revakcinacija se vrši u toku druge godine života, u skladu sa nacionalnim preporukama za imunizaciju.

Neželjena dejstva su:

– Oticanje lica (edem lica) i nagli otok lica i vrata (angioedem, Quinkeov edem)

– Iznenadna i ozbiljna slabost sa padom krvnog pritiska koji izaziva vrtoglavicu i gubitak svesti, ubrzanim srčanim ritmom praćenim respiratornim i digestivnim poremećajima (anafilaktička reakcija, šok)

Veoma česta neželjena dejstva:
– gubitak apetita
– nervoza, razdražljivost
– neuobičajen plač
– pospanost (somnolencija)
– povraćanje
– crvenilo na mestu primene (eritem)
– temperatura 38°C ili veća
– otok na mestu primene (edem)
– bol na mestu primene

Moguća neželjena dejstva tj. reakcije koje nisu prijavljene nakon primene vakcine “Pentaxim”, već posle primene drugih vakcina koje sadrže jedanu ili više antigenskih komponeneti kao “Pentaxim” vakcina su sledeća:

– Guillain-Barré sindrom (neuobičajena osetljivost, paraliza) ili brahijalni neuritis (paraliza, difuzni bol u nadlaktici i ramenu), posle primene vakcine koja sadrži tetanusni toksoid.

Dodatne informacije namenjene za posebnu grupu pacijenata:
– Kod prevremeno rođenih beba (u 28. gestacionoj nedelji ili ranije) mogu se javiti duži razmaci između udisaja nego što je normalno, od dva do tri dana nakon vakcinacije.

Podsetimo da je ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, u javnosti poznat pod imenom “zemunski doktor smrti”, pre par dana izjavio da će izmene Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti biti usklađene sa evopskim zakonodavstvom i da će vakcinacija dece biti obavezna. Lončar je kazao da po tom zakonu “roditelji neće moći da odbiju obaveznu vakcinaciju” dece, jer će u suprotnom “biti kažnjeni u skladu sa zakonom”.

Ako već usklađujemo zakone o obaveznoj vakcinaciji sa Evropskom unijom, zar nije logično da bi vakcine koje se daju deci u Srbiji prvo trebalo da prođu verifikaciju Evropske unije? Kakva je to usklađenost sa Evropskom unijom, kad ni same vakcine nisu usklađene sa Evropskom unijom?