OPREZ: Jedemo otrovnu tunjevinu

Tune iz Tajlanda „lara“ i „iska“, koje se prodaju na rafovima širom Srbije, pune otrovnog histamina. Naročito su opasne za decu i trudnice jer dovode do ozbiljnih alergijskih reakcija

BEOGRAD – Opasnost iz konzerve!

Konzervirana tunjevina „iska“ i „lara“ sadrže povećane doze histamina, sastojka koji izaziva brojne opasne bolesti, otkrio je Evropski sistem za brzo uzbunjivanje za hranu, i upozorio potrošače da ne kupuju ove proizvode. Na rafovima prodavnica širom Srbije ova tunjevina, koju inače uvoze iz Tajlanda, regularno se prodaje, a neupućeni kupci je kupuju i truju svoju decu.

Sporne konzerve našle su se i na hrvatskom tržištu, ali su ih Hrvati, za razliku od nas, povukli iz prodaje, jer je njihova sanitarna inspekcija ispitala proizvode i otkrila povećane doze histamina u njima.
– Procenom rizika utvrđeno je da proizvodi predstavljaju opasnost za zdravlje potrošača, a posebno za osobe intolerantne na histamin, decu i trudnice. Prekomernim unosom kontaminiranog proizvoda od ribe konzument se izlaže riziku koji može dovesti i do nastanka akutnih alergijskih reakcija – upozorili su u hrvatskom ministarstvu poljoprivrede.
Stručnjaci koji proučavaju hranu kažu da histamin može prouzrokovati teške alergije kože i disajnih puteva, pa i krvarenje. Kupci koji su upućeni u upozorenje EU i štetnost ovog elementa kontaktirali su našu redakciju i otkrili nam gde u Srbiji može da se kupe tune „iska“ i „lara“.
– Histamin nastaje u organizmu ribe kao odgovor na stres. Napada nervni sistem čoveka, izazivajući alergijske reakcije, zbog čega je naročito opasan za decu i trudnice – rekla je  profesorka hemije dr Ivana Đujić i upozorila da je loša ishrana globalni problem.
Nadležni iz Ministarstva poljoprivrede do zaključenja ovog broja nisu nam odgovorili da li će i kada povući ovaj proizvod sa tržišta.

Šta izaziva histamine
♦ nadutost, proliv, stomačne grčeve
♦ svrab i crvenilo kože
♦ otežano disanje, gušenje
♦ u najtežim slučajevima anafilaktički šok, koji može dovesti do smrti
♦ alergijske reakcije

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar