OPREZ: Riblja trihinela i u Tamišu! (VIDEO)

PANČEVO – Pančevački ribolovci pronašli su parazite u ribi uhvaćenoj pre dva dana u reci Tamiš. U narodu poznata kao riblja trihinela predhodnih dana pronađena je i u Novom Sadu, Nišu i Grockoj. Stručnjaci upozoravaju i ribolovce ali i građane budući da je reč o parazitu opasnom i po ljudsko zdravlje.

Riblja trihinela

Nakon što su čuli da se pojavio parazit u ribama u Dunavu, članovi Udruženja nautičara i ribolovaca „Tamiš“ iz našeg grada, proverili su i nekoliko riba iz gradske reke. Bili su iznenađeni prizorom koji su zatekli u jednoj od riba. Parazit, o kome se predhodnih dana pričalo, sada je i u tamiškoj ribi.

– Kontrolor ribolovačkog saveza Vojvodine u svom svakodnevnom poslu kontreliše ribu u reci u našem reonu ka Opovu i pre par dana je našao u ribi bandar larve parazita koji je štetan za ljude. On se nalazi na iznutricama ribe. Moguće je da uđe i u mišiće ribe. Vidi se golim okom. Izležen parazit je dužine od četiri do sedam santimetara, rekao je za našu Televiziju Nikola Jeftić iz Udruženja sportskih ribolovaca i nautičara „Tamiš“ iz našeg grada.

– Hteli smo da vidimo da li ima parazita i kod nas. Bile su dve vrste riba štuka i bandar. U štuki nije bilo ništa ali u bandaru smo našli, izjavio je ribolovac i nautičar Branko Ilić.

Reč je o crvu iz roda Eustrongilus čiji su stalni domaćini rečne ptice, potvrdio je za TV Pančevo Aleksandar Živulj sa Veterinarskog instituta. Po njegovom mišljenju, ovaj parazit nije dovoljno ispitan.

– Može se reći da je to prelazni oblik parazita koji parazitira u telima vodenih ptica, tj. kod komorana i čaplji. Jaja kroz izmet dospevaju u reku i kasnije ga usvoje neke vrste glista, zatim manje vrste riba a onda i na kraju ribe grabljivice. Postoje neke indicije da je to bilo ranije, ali da li je to u nekom manjem broju bilo i ranije videćemo, rekao je Aleksandar Živulj iz Veterinarskog instituta našeg grada.

Termički dobro obrađena zaražena riba nije opasna po čoveka. Ipak savet za ribolovce je da dobro pripaze, da otvaraju svaku ribu, a pošto se larva zadržava i u mišićima ribe, ni fileti za konzumatore nisu bezbedni.

– Čovek se može zaraziti odnosno uneti taj parazit u organizam ukoliko jede sirovu ili nedovoljno obrađenu ribu, koja ima ove parazite ili jaja. Zbog toga je bitno da se ova riba dobro termički obradi, bez obzira da ima ili nema parazita, dodao je Živulj.

Pančevački ribolovci su uzorak poslali u Novi Sad, dok nadležne inspekcije u Pančevu nisu obavestili. Aleksandar Živulj apeluje na ribare da eventualne nove pronađene uzorke zaražene ribe pod hitno dostave veterinarskoj inspekciji, koja je zadužena za to radi daljeg ispitivanja.

– Veterinarski institut se nalazi iza poljoprivredne škole na Novoseljanskom putu. Radimo radnim danima 7 od 15 časova i nije problem da nam uzorci budu dostavljeni radi registrovanja da se nešto dešava i u ovom području, naglasio je Živulj iz Veterinrskog instituta.

– Kakve će biti posledice, mi kao laici, to ne znamo. Znamo samo da nećemo ići na pecanje jedno vreme. Mi kao udruženje smo aktivirali ekološku sekciju koja će u narednih par dana izneti saopštenje da ako pecaroši koji izlaze nešto pronađu da donesu radi daljeg ispitivanja, kažu i iz Udruženja sportskih ribolovac ai nautičara.

Oboljenja izazvana ovom larvom, koja je poznata kao riblja trihinela, kod ljudi su do sada konstatovana u Japanu, Indiji, Iranu, Bangladešu i Kanadi. Za bolest ne postoji lek, već se iz čoveka može ukloniti jedino operacijom, tvrde sa Departmana za veterinarsku medicinu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu odakle potiče i informacija da u Srbiji, za sad, još niko nije zaražen.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=UnfHj-9d_-0]

1 Comment

  1. Negde u maju-junu prosle godine,otisao sam sa drugom na Tamis-FERHAZDIN,na pecanje.Kad smo se vratili kuci,ja sam poceo da sredjujem ribu.Bila je nekeko naduvena,blede skrge.Poceo sam da joj skidam krljusti i naleteo na nekakve crne tacke po telu.A djavo mi nije dao mira,i ja sam pogledao na internetu sta znace te crne tacke,i ispostavilo se da njih prenose galebovi i guske preko izmeta.Nadam se da sam bar malo pomogao u rasvetljavanju problema.

Ostavite komentar