Genetski modifikovana hrana – uvozno zlo !

BEOGRAD – Počelo je!
Ohrabreni novim nacrtom zakona koji naša vlada uskoro planira da usvoji, a kojim će biti dozvoljen uvoz, prodaja i proizvodnja genetski modifikovane hrane (GMO), kompanija „Monsanto“, koja se bavi proizvodnjom i uzgojem GMO, nedavno je dala oglas u kojem traže predstavnike prodaje u našoj zemlji.

Oni već desetak godina preko distributera posluju u Srbiji!
– Kod nas su ušli zahvaljujući bivšoj ministarki poljoprivrede Ivani Dulić- Marković, koja je bila njihov stipendista. Javna je tajna da je o trošku „Monsanta“ više puta bila na studijskim putovanjima u Americi – kaže za Kurir profesor dr Božidar Ćurčić, šef katedre na Biološkom fakultetu.

– Ivana Dulić-Marković je odobrila da u jednom mahu u zemlju uđe 20, u drugom 200.000 tona modifikovane sojine sačme. Zatim su ušle donacije, a soja je besplatno deljena za setvu u istočnoj Srbiji i Vojvodini, pod navodom da je reč o normalnoj, a ne genetski modifikovanoj soji – kaže Ćurčić i dodaje da je Dulićeva tada dala dozvolu za uvoz modifikovanih sadnica voća, zaraženih tumorima korenja.

Bivša ministarka Ivana Dulić-Marković negira da je dobijala novac od „Monsanta“.
– Nisam bila stipendista kompanije „Monsanto“. Ali volela bih da jesam i bila bih ponosna na to, jer u toj kompaniji radi nekoliko stotina vrhunskih naučnika. Kad sam bila direktorka Zavoda za genetičke resurse 2001. godine, donet je Zakon o GMO, koji je stavio pod kontrolu države neograničen uvoz GMO. Odobrenje uvoza sojine sačme nakon donošenja Zakona o GMO 2001. doneto je po proceduri u skladu sa Zakonom – objašnjava Dulićeva.

GMO izaziva
* alergije
* pad imuniteta
* dijareju
* hronične upale creva

Sumnja se da izaziva

* Morgelonsovu bolest (Osoba izgleda kao da je prekrivena krljuštima)
* prenošenje degenerativnih promena na potomstvo
* kancere
* sterilitet

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar