OTKRIVAMO: Bojan Pajtić bio NACIONALISTA, slučajno „ZALUTAO“ u Demokratsku stranku!

Bojan Pajtić, nekadašnji prvi čovek vlade Vojvodine i šef duboko upokojene Demokratske stranke, a sada samo profesor Pravnog fakulteta i analitičar sa uglavnom antidržavnim stavovima, koji svaku priliku koristi da optužuje i brutalno vređa predstavnike najvišnih državnih – predsednika Vučića – premijerku Brnabić kao i još uvek aktuelnog gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, svoje prve političke korake vešto uspeva da sakrije, piše magazin Reporter.

RANI RADOVI – Bio član izrazito nacionalističke stranke na čijem čelu je bio Milan Paroški!

Pajtić u opozicionim i hravtskim medijima nikada ne pominje svoje dvorište i stavove koje je imao na početku svoje političke karijere.

Malo poznat detalj da je prve korake u politici kao 25-godišnjak napravio baš u desničarskoj – Narodnoj stranci Milana Paroškog, Pajtić decenijama krije kao zmija noge.

Demokrate: Bili smo zatečeni kada se pojavio kod nas u stranci

Da je politčki zanat pekao baš kod Paroškog, u to vreme poznatog po zapaljivim, nacionalističkim govorima, za njegove tadašnje stranačke kolege nije nepoznanica. Istina, iako niko od tadašnjih članova DS sa kojima smo kontktirali, ne želi pod imenom da svedoči o transferu Pajtića iz Narodne stranke u DS, ali svi oni podvlače da se jasno sećaju koliko su bili zatečeni njegovim dolaskom i njegovim odricanjem od svog političkog oca – Milana Paroškog.

Politički otac Milan Paroški: Njegov otac Laza bio jedan od osnivača stranke, Bojan uvek je voleo samo vlast

Milan Paroški, aktuelni potpredsednik Zdrave Srbije i nekadšnji predsednik Narodne stranke, takođe ima utisak da se Bojan Pajtić sada stidi svojih političkih početaka i članstva u NS.

-Njegov otac Laza, inače pravoslavni sveštenik, bio je jedan od sto osnivača naše stranke, a onda se i Bojan Pajtić učlanio. Kada smo napravili sporazum o ujedinjenju sa Demokratskom strankom 1996. godine on je na izborima u Novom Sadu bio jedan od dva kandidata za odbornika, koliko je srazmerno pripalo Narodnoj stranci. Drugi je bio Popović koji je, za razliku od Pajtića, pobedio. Posle sto dana demonstracija, Đinđić je postao gradonačelnik Beograda i onda počeo da zagovara ideju bojkota koja nikome nije bila jasna, insistirao je na tome zbog nekih interesa. Deo Narodne stranke izašao je na izbore tada, a nakon toga Bojan Pajtić je ostao kod demokrata. Očigledno je da ga je opredelila pozicija vlasti, tu je našao svoj interes – tvrdi Paroški.

Sve nas je prevario, stidi se svojih početaka 

On, ipak, ističe da Pajtić i treba da se stidi svojih ranih radova, jer ih je, kako kaže, prevario.

-Mi se ponosimo time što smo nacionalisti, naši koreni datiraju od Svetozara Miletića i Ilije Garašanina. Eto, otac mu je bio jedan od osnivača, pa nas se nikada nije odrekao, ni javno, ni tajno, iako je verovatno je podržavao sina. A mlađi Pajtić jeste, čim se stvorila prilika – kaže on, dodajući da mu je žao što ideja nacionalizma koju su delili nije ostvarila rezultat.

Pajtić nemušto o svojim počecima, odriče se političke prošlosti

Kako je uspeo da se od desničarske stranke preko noći prešaltuje na levicu, Bojan Pajtić ikada nije doslovno obrazložio.

Jedini podatak koji na internetu može da se pronađe, nalazi se u tekstu nedeljnika “Vreme” od 29. maja 2008. godine, gde piše da je pristupnicu dobio “zbog dugogodišnjeg prijateljstva Paroškog i njegovog oca”. I to je sve.

Očigledno da je iskalkulisao da će mu demokratsko jato doneti bolju poziciju, što se i ispostavilo odmah u septembru 1996. kada je, pored članstva u DS, postao i portparol Gradskog odbora DS-a. Nakon oktobra 2000. počinje njegov munjevit uspon, a čemu je doprinelo i to što je u trci za predsednika DS-a između Slobodana Vuksanovića i Đinđića otvoreno stao uz budućeg predsednika.

Otada je bio na mnogim javnim funkcijama: gradski ministar za upravu, resorno zadužen za sport. Bio je i narodni poslanik, tri godine predsedavao Zakonodavnim skupštinskim odborom. Od marta do decembra 2003. bio je šef poslaničkog kluba “DOS – reforme Srbije. Nakon toga, punih 12 godina prestao da obavlja funkciju pokrajinskog premijera, sve do 2016. godine.

OVO SU STAVOVI KOJE JE ZAGOVARAO MILAN PAROŠKI, A PODRŽAVAO BOJAN PAJTIĆ

Milan Paroški, politički otac Bojana Pajtića, učestovao je na mitingu u selu Jagodnjak u Baranji 21. aprila 1991. gde je govorio o istoriji genocida nad Srbima u Baranji, što su mnogi osudili.

Narod shvata da je Baranja, Zapadni Srem, Slavonija i Moslavina, koju neopravdano zaboravljamo, jedan srpski prostor i jedna srpska državnost.
Ovo je Srbija i prvi put kada budem išao u Zagorje, ja ću tražiti da dobijem ulaznu vizu, a za ovamo to nije potrebno.

Ovo je srpska zemlja i njima (Hrvatima) mora biti jasno da su oni dođoši, da su on i ti koji će morati, ako neće lepo, kupiti kofere.

Ko god vam dođe i kaže da je ovo njegova međa, ta je uzurpator, taj je došao da osvaja, tog imate pravo da ubijete kao kera pored tarabe, jer je došao na tuđe.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar