OTKRIVAMO: NATO ubijao i Albance, a posledice zračenja uranijuma na Kosovu i dalje traju!

O Albancima pobijenim na Kosovu i Metohiji tokom NATO bombardovanja 1999. godine, i onima koji s umrli kasnije, od posledica bombardovanja, na „Kosovu” se retko govori, darovima zapadnih saveznika u zube se ne gleda.

Sem napada na izbegličku kolonu Albanaca kod sela Koriša, pominje se, retko, i napad na kolonu Albanaca na putu Đakovica – Prizren, 14. aprila 1999. godine kada je po različitim izvorima između 61 i 75 Albanaca ubijeno i više od 100 povređeno.

Napad je izveden po vedrom danu, piloti NATO aviona mogli su jasno da vide koga gađaju, da su na zemlji traktori a ne tenkovi, kasnije je iz Brisela opravdano da se radilo o – grešci.

NVO „Fond za humanitarno pravo” iz Beograda i FHP Kosova 2014. godine su utvrdili da je 1999. godine u SRJ od NATO bombi ubijeno 756 ljudi, od toga 452 civila, 207 srpske i crnogorske nacionalnosti, 14 romske i 219 Albanaca.

Među žrtve NATO-a na Kosovu FHP ubraja 77 albanskih civila koji su „poginuli u Koriši”, kada je NATO, kako tvrdi FHP, „gađao bivši vojni objekat u kojem su se, po naredbi srpskih snaga, zadržali tokom noći na putu prema Albaniji”, 64 Albanca stradalih u Bistražinu dok su opet, kako tvrdi FHP, „po naredbi srpskih snaga, u koloni išli prema Albaniji” i 29 Albanaca koji su stradali na mostu u selu Lužane dok su autobusom putovali za Prištinu.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar