OTROV: Dukatovo mleko povučeno sa tržišta zbog kancerogenih materija!

Najveći prodajni lanac u Crnoj Gori „Voli“ večeras je naložio povlačenje iz svojih objekata mleka hrvatskog proizvođača „Dukat“, nakon što je to mleko povučeno iz prodaje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pošto je u njemu otkrivena kancerogena materija „aflatoksin M1“.

DUKAT otrovni mleko i jogurt

U Inspekciji za hranu navode da su inspektori krenuli u kontrolu tržišta da bi uklonili kancerogeno mleko.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da će sa tržišta biti povučena pojedina pakovanja trajnog mleka „Dukat“ i „Vindija“ zbog sumnje na povećanu koncentraciju kancerogenog sastojka Aflatoksina M1, objavljeno je na portalu Index.hr.

Iz prodaje se povlače: „Vindijino“ trajno mleko s 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra s rokom upotrebe do 3. jula 2013, „Vindijino“ UHT (homogenizovano i sterilizovano) mleko s 2,8 odsto mlečne masti, u pakovanju od jednog litra, s rokom upotrebe do 24. i 31. juni 2013. godine, „Dukatovo“ trajno mleko s 2,8 odsto mečne masti, u pakovanju od pola litra, s rokom upotrebe do 24. maja 2013. godine kao i „Dukatovo“ trajno mleko „Lagano jutro“ s 2,8 odsto mlečne masti, u pakovanju od jednog litra, s rokom upotrebe do 25. aprila 2013. godine.

Nakon što su nalazom Hrvatskog veterinarskog instituta utvrdjene koncentracije Aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih, uzorci mleka su poslati u specijalizovanu laboratoriju u Beču radi dodatne potvrde nalaza.
Rezultati tih nalaza biće poznati sredinom februara.

Aflatoksini su toksični i ubrajaju se u grupu najkancerogenijih poznatih supstanci, a inače su prirodni mikotoksini koje proizvode mnoge vrste gljiva Aspergillus.

Knežević: U Srbiju nije uvezeno mleko iz Hrvatske

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je večeras povodom sumnje da je u nekim pakovanjima mleka „Dukat“ i „Vindija“ povećana koncentracija kancerogenog sastojka Aflatoksina M1, da u Srbiju nije uvezeno mleko iz Hrvatske.

– Manja količina mleka uvezena je iz Bosne i Hercegovine i u njoj nije bilo Aflatoksina – rekao je Knežević.

U Ministarstvu poljoprivrede narednu isporuku mlekare Dukat iz BiH očekuju u utorak i najavljuju da će biti redovno uzorkovana i ispitana na mikrotoksine.
U Ministarstvu dodaju da se domaće mleko redovno kontroliše i da je potpuno ispravno, kao i da je pre mesec dana rađena i vanredna inspekcijska analiza.

Milan Prostran iz Privredne komore Srbije kaže da bi bilo očekivano da inspekcije pojačaju nadzor nad mlekom koje iz regiona ulazi u Srbiju.

S obzirom na to da je preko nekoliko meseci potvrđeno prisustvo aflatoksina u kukuruzu u Srbiji, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović očekuje da nadležni testiraju sva mleka na domaćem tržištu.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar