Otrovima izložena četvrtina stanovništva Srbije!

Uprkos činjenici da su fabrike u našoj zemlji uglavnom pod katancima, podaci pokazuju da četvrtina stanovništva i dalje udiše zagađeniji vazduh nego što je dozvoljeno, ali i da na godišnjem nivou šteta zbog zagađenja vazduha iznosi više od milijardu evra!

Kostolac

Već godinama unazad, nacionalni predstavnici za životnu sredinu i zdravlje upozoravaju da je od svih bolesti u Srbiji 27 odsto izazvano uticajima životne sredine, od kojih je najjači uticaj aerozagađenja. U poslednjih deset godina, po koncentraciji dima i čađi prednjači Užice, ali je rast zagađenja registrovan i u Kostolcu, Beogradu, Smederevu, Boru, Obrenovcu, Pančevu i drugim mestima u zemlji!

Bor

I dok u svetu već uveliko pokušavaju da reše probleme zagađenosti vazduha, i to primenom naprednih tehnologija, ali i korišćenjem obnovljivih izvora energije kao što su vetar, sunce, voda i biomasa, Srbija i u ovome kaska za svetom. Kod nas još uvek nije počela ni približna primena obnovljivih izvora, bez obzira na sve češća upozorenja stručnjaka da je to neophodno kako bismo očistili vazduh koji udišemo i sredinu u kojoj živimo. Često se najavljuju, ali još uvek nema vetroparkova, solarna energija se uprkos ogromnom broju sunčanih dana ne koristi, voda je i dalje zagađena, a o biomasi se malo zna. Iako su ovo „bogom dani“ izvori energije, Srbija nema ni usaglašen zakonski okvir koji bi omogućio proizvodnju iz obnovljivih izvora.

Užice

U poslednjih 10 godina, po koncentraciji dima i čađi prednjači Užice, ali je rast zagađenja registrovan i u Kostolcu,Boru…

Ako se sa ovim trendom nastavi, procene govore da će se Srbija ustoličiti na mestu takozvane ekološke crne rupe na evropskom tlu, uzimajući u obzir da u našoj zemlji i dalje ima čak 440 detektovanih crnih ekoloških tačaka.
Ostaje nam da verujemo najavama ministarke energetike Zorane Mihajlović da će se država maksimalno potruditi da intenzivira saniranje tih „crnih područja“.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar