Otvorena prva solarna elektrana u Jablaničkom okrugu

Otvorena prva solarna elektrana u Jablaničkom okrugu

26.Avgust 2012. – Izvor: EkoMedija

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović otvorila je danas u Leskovcu solarnu elektranu od 220 kilovata.

Solarnu elektranu je izgradila firma Petra Mitkovića „Domit“ iz Lebana. Projektovana je na 210 kilovata, a u prvoj fazi koristiće snagu od 60 kilovata.

Mitković je danas sa predsednikom Opštine Bojnik Ivanom Stojanovićem potpisao ugovor o izgradnji elektarne na području te opštine, snage 650 kilovata.

Ministarka Mihajlovć je rekla je danas otvorena leskovačka solarna elektrana mala, ali značajna jer je prva te vrste na teritoriji Jablaničkog okruga.

Mihalović je u govoru najavila preispitavanje svih izadatih energetskih dozvola. Podsetila je da je prethodno ministarstvo izdalo 127 saglasnosti za korišćenje obnovljivih izvora energije – ukupno oko 100 megavata, i 57 dozvola, ali je realizovano manje od sedam odsto tih dozvola.

„Da se neko time ozbiljno bavio, Srbija ne bi u septembru i oktobru uvozila električnu energiju, a to je nešto što nas svakako čeka“, kazala je Mihajlovićeva.

Naglasila da će Ministarstvo pomoći investitorima, skratiti procedure i učiniti ih dostupnim javnosti, a biće promenjen i pravilnik za izdavanje energetske dozvole – „da bi se dobijale na pregledan i jasan način, a ne u četiri oka, s ministrom“, kazala je ona.

Na skupu je potredsednik Okružnog odbora Srspke narodne stranke (SNS) za Jablanički okrug Goran Kostić kazao da SNS ima projekte za izgradnju 10 solarnih elektrana snage 40 megavata.

Otvaranju elktrane u Leskovcu prisustvovali su zvaničnici Srpske napredne stranke i savetnik trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji Aleksandar Majakov.

Na skup nisu pozvani i nisu prisustvovali zvaničnici leskovačke vlasti koju čine Demokratska Stranka i Socijalistička partija Srbije.

 
 
 

1 Trackback / Pingback

  1. Otvorena prva solarna elektrana u Jablaničkom okrugu « ZELENE NOVINE

Ostavite komentar