Pasulj je dobar za srce

Pasulj ili grah je sjemenka biljke i kao takav pun hranjivih tvari među kojima se nalazi folna kiselina i željezo. Pored toga obiluje bjelančevinama, zbog čega jedna šalica kuhane leće pruža ok 18 g što je jednako porciji goveđeg odreska. Na vama je da odaberete namirnicu. Grah je poput ostalih zdravih namirnica, još jedna koja se može svrstati u kategoriju onih koji štite i pomažu rad našeg srca.

grah na slici

Jeste li znali koliko je grah zapravo koristan za naše srce? Brojna istraživanja pokazala su kako grah ima puno dobrih kvaliteta zahvaljujući velikom udjelu topljivih vlakana koje sadrži, a koja na sebe vežu kolesterol kako bi ga tijelo izbacilo prije nego što se uspjelo uloviti za arterijske stijenke.

Hrana bogata vlaknima donosi nevjerojatne rezultate, pa tako smanjuje kolesterol za 10 do 15%. Topljiva vlakna imaju više funkcija, s osim spomenute u kombinaciji s bjelančevinama iz graha, dobra su i za krvni šećer.

Magnezij koji se u njemu nalazi pomaže prilikom opuštanja arterija, pružajući na taj način krvi puno više prostora za protok i smanjujući krvni tlak. Dobar je i kao antioksidans, što je još jedan razlog da ga uvrstite u svoje svakodnevne prehrambene aktivnosti.

Za još bolji antioksidacijski učinak odaberite sitni crveni grah. Odmah slijede šareni grah, krupni crveni grah i trešnjevac. Iako grah obiluje bjelančevinama ta količina nije dovoljna sama po sebi. Pokušajte ostatak nadomjestiti hraneći se pojedinim žitaricama.

Prilikom kupovine dobro je znati kako suhi svježi grah morate kuhati više nego mladi, a idealnim se smatra starost ne dulja od godinu dana. Potražite suhi grah na tržnici ako već nemate vrt i uvijek se odlučite prije za svježu namirnicu nego onu iz limenke.

Poznato je da grah uzrokuje nadimanje, a kako bi to spriječili prilikom namakanja graha promijenite vodu nekoliko puta. Nikada ga nemojte kuhati u vodi gdje se namakao. Možete uvijek probati s onim iz limenke, samo ga prije dobro isperite.

1 Comment

  1. Prilog o pasulju je koristan i dobro je što ste ga objavili, iako
    bi po sadržaju korisnih podataka mogao biti mnogo opširniji. Na primer, leću ste samo na jednom mestu spomenuli, gde kažete da “ jedna šalica kuhane leće sadrži ok (valjda oko?)18 grama…..“ali ne kažete čega? Nadam se da će te jednog dana pisati posebno i o leći!
    Pozdrav!
    Branko Mićić,dipl.inž prehrambene tehnologije u penziji.

Ostavite komentar