Ponovo pomor ribe u reci Jadar

Osečina — U reci Jadar, kod Osečine, po drugi put za poslednjih dvadesetak dana otrovana je riba.

Kako je rekao direktor Opštinske direkcije za izgradnju Milomir Stanimirović, uginula riba je i ovog puta nađena „između dva mosta“ na izlazu iz Osečine ka selu Komirić. „Voda je crna u dužini od nekoliko kilometara“, kazao je Stanimirović.

Republički vodoprivredni inspektor Vesna Vujić, zadužena za Kolubarski i Mačvanski okrug, potvrdila je u četvrtak da je 18. septembra pomor ribe u Jadru bio sličan.
„Analiza uzoraka vode, koju smo tada uzeli još nije gotova, a obavlja se u referentnoj ustanovi u Beogradu“, kazala je Vujić.
Stanimirović sumnja da je u oba slučaja krivac fabrika za preradu voća „Podgorina Frukt (Fruckt)“ iz Osečine, čiji je vlasnik austrijsko-srpska kompanija.
Inspektorka Vujić kaže da je 18. septembra toj fabrici zabranila ispuštanje otpadne vode u Jadar, ali se kompanija žalila i postupak je u toku.
„Osečina nije rešila pitanje prečišćavanja otpadnih voda, te se one izlivaju u Jadar čiji je vodostaj od letos izuzetno nizak“, rekla je Vesna Vujić.
Stanimirović je rekao i da „Podgorina Fruht“ otpadne vode u Jadar ispušta po mraju, tek će tek u petak biti vidljive razmere pomora ribe.
Stanimirović je dodao da je septembru nađeno 60 kilograma mrtve ribe.

1 Comment

  1. Proročanstvo Cree Indijanaca kaze:
    „Tek kada poslednje drvo bude posečeno,Kada poslednja reka bude zatrovana,I kada poslednja riba bude ulovljena,Tek tada ćete shvatiti,Da novac ne može da se jede.“

Ostavite komentar