Ljubovija: Porodica Vučićević decenijama hrani beloglave supove

LJUBOVIJA – Jedno od prirodnih staništa beloglavog supa je u kanjonu reke Trešnjice, nedaleko od Ljubovije. Porodica Vučićević generacijama već četiri decenije hrani beloglave supove.

Slobodan Vučićević iz sela Grčić je ovaj hobi i ljubav nasledio od oca i dede.

„Nikada neće da dođu dok sam ja tu blizu, moram da izađem gore. Ja izađem gore, sačekam da oni slete tu i onda ih gledam. Ostanem možda po jedno dva, tri sata svaki put kada im iznesem hranu da ih posmatram“, kaže Slobodan.

Iznad kanjona Trešnjice često mogu da se spaze orlovi u letu, koji krstare nebom kao da je samo njihovo. Gnezde se u manjim pećinama i u planinskim vrletima gde pristup nije nimalo lak.

„Njih ima negde oko pedesetak, a ovde možda oko 15 do 18 parova. Bilo ih je negde oko pet ili šest parova i zahvaljujući pokrenutoj ishrani ovde se uvećao broj“, kaže Slobodan.

Ljudi koji brinu o beloglavim supovima su zaljubljenici u prirodu. Ova najkrupnija ptica grabljivica, prisutna je jedino ovde i u klisuri reke Uvac.

Rezervat kanjona Trešnjice prostire se na desetak kilometara i na nadmorskoj visini od 310 do 929 metara. Ovaj planinski vis je jedan od onih na koji se spuštaju beloglavi supovi i najbliži je njihovom hranilištu.

Slobodan Vučićević kaže da će se hranjenjem beloglavih supova i uživanju u njihovom društvu i prirodi baviti i dalje.

Njegova, ali i želja svih iz ljubovijskog kraja i onih koji žive u kanjonu Trešnjice je da ovaj rezervat, za koji kažu da je jedan od najlepših kanjona u Srbiji, očuvaju, a beloglave supove  spasu od nestajanja.

Beloglavi sup je najveća ptica koja živi na našim prostorima sa težinom između šest i jedanaest kilograma, rasponom krila do 2,8 metara i dužinom od oko metar i do pre par godina pretilo je njihovo istrebljenje.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar