Prekršajne prijave i privođenja Kragujevčana zbog blokade saobraćajnica

Tokom jučerašnjeg dana nekoliko Kragujevčana privedeno je zbog učestvovanja u blokadi saobraćajnica u centru Kragujevcu. Pokušano je dase od nadležnih dobije odgovor koliko je Kragujevčana privedeno, te koliko prekršajnih prijava je napisano, ali do sada nismo dobili ni potvrdu ni demanti ove informacije.

Sa druge strane, kragujevački advokat Radivoje Kastratović koji se ponudio da Pro bono zastupa učesnike blokade, ističe da se njemu javilo šestoro Kragujevčana, ali i osmoro iz Rekovca koji su učestvovali u blokadi saobraćajnice kod Rekovca.

Prema njegovim rečima, njima se stavljaju na teren 2 prekršajna dela – zadržavanje pešaka na kolovozu za šta je zaprećena mandatna kazna od 5.000 dinara, kao i nepostupanje po naredbama policijskih službenika, a kazna za ovaj prekršaj kreće se od 20.000 do 40 hiljada dinara.

– Ovo je vid pritiska državnih organa, ali i pokušaj finansijskog zastrašivanja građana, smatra advokat Kastratović.

Predsednik kragujevačkog odbora Stranke slobode i pravde Dalibor Jekić, izjavio je da su protiv trojice članova te stranke, podnete prekršajne prijave zbog učešća na protestu, a privedeni su tokom jučerašnjeg dana u policiju, kako bi dali izjave.

Dalibor Jekić je rekao da je policija legitimisala trojicu članova SSP tokom protesta u subotu, da su privedeni juče, ali da nisu hteli da daju izjave u policiji bez svojih advokata, pa su odmah pušteni.

Da podsetimo, nekoliko stotina Kragujevčana okupilo se u subotu, u 14 sati, na raskrsnici ispred kafane „Balkan“ zbog odluke Vlade da usvoji zakone o referendumu i eksproprijaciji, a na poziv organizacije Kreni promeni.

U gradskom odboru SSP-a najoštrije osuđuje zloupotrebu institucija države protiv naroda.

– Celodnevno patroliranje policije pred kućnim pragovima naših sugrađana, aktivista, onih koji su pozivani da daju izjave, protiv kojih je pokrenut prekršajni postupak, kao i onih privođenih je najprizemniji vid sejanja straha, navode u ovoj stranci.

U ovoj stranci pozivaju sve nadležne institucije da se uzdrže od nasilja i zloupotrebe zakona koji u pretpostavci treba da štite, jer je stanje u društvu takvo da mogu eskalirati ozbiljniji sukobi

Takođe, i gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu obaveštava sve sugrađane koji su učestvovali u protestu i blokadi gradskih saobraćajnica povodom donešenja novih zakona o referendumu i eksproprijaciji, da je u toku akcija MUP-a u kojoj se ljudi pozivaju a zatim sprovode u Prekršajni sud.

– Matrica je ista i pozivi su „radi obavljanja službenog razgovora“, ali se sve završava prekršajnim prijavama. Na teret se stavljaju dela iz domena ometanja saobraćaja i nepostupanja po nalogu službenog lica, navode u kragujevačkom DS-u.

Gradski odbor Demokratske stranke nudi besplatno pravno zastupanje svima koji se nađu u takvoj situaciji, kao i mogućnost organizovanog sakupljanja finansijske pomoći za one koji nisu u mogućnosti da plate kaznu.

U ovoj stranci savetuju građane da ne daju izjave bez prisustva branioca i da traže dokumentaciju koja se odnosi na konkretan predmet, kao i rok od suda za pripremanje odbrane.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar

Translate »