Preokret u lečenju dijabetesa

Bez injekcija insulina, bez zavisnosti od njegovog redovnog unošenja, bez merenja visine glukoze, bez opasnosti od ozbiljnih komplikacija

dijabetes

o je san miliona obolelih u svetu i 730.000 pacijenata u Srbiji koji pate od dijabetesa, bolesti tokom koje postupno odumiru ćelije u pankreasu. One u normalnim okolnostima, kod zdravog čoveka, stvaraju u telu hormon insulin.
Naučnicima iz praškog Instituta kliničke i eksperimentalne medicine (IKEM) uspelo je da taj proces zaustave. Pronašli su mehanizam kojim je moguće pretprogramirati ćelije, koje stvaraju enzime za varenje, da produkuju insulin. Pacijenti oboleli od dijabetesa 1 tako dobijaju realnu nadu da se potpuno izleče.
Tim naučnika iz IKEM-a, po projektu dr Tomaša Koblase, a na čelu sa dr Františekom Saudekom, ovim se veoma intenzivno bavi dve godine.
– Ovo istraživanje otvara nove mogućnosti u oblasti molekularnog lečenja dijabetesa, koje počivaju na korišćenju sopstvenih ćelija pacijenta i njihove bezbedne promene u ćelije koje stvaraju insulin pomoću korišćenja sintetskih medijatornih RNA. Ovakav postupak je veoma pouzdan i siguran. Do sada su slična istraživanja za pretprogramiranje ćelija koristila viruse kao „nosioce“, ali oni su veoma problematični i mogu da dovedu do kancerogenih procesa. Naša metoda je u tom smislu bezbedna, koristi jedino sopstvene mehanizme u telu, kojim ćelije ne mogu da se oštete. Tek smo na početku, na nivou testiranja ćelija – objašnjava dr Koblas, iz Laboratorije Langerhansovih ostrva Centra eksperimentalne medicine IKEM-a.
Za nekoliko meseci, kako je najavio dr Koblas, počeće testiranja na životinjama. Kod prvih pacijenata, prema njegovim rečima, ovaj metod lečenja, ukoliko sve bude išlo po najidealnijem scenariju, mogao bi da se primeni u narednih pet godina.
Ukoliko bi uspelo da se sve uvede u primenu, period između aplikacije specifičnih faktora u ćelije pankreasa i ozdravljenja pacijenata bio bi samo – dve nedelje!
– Promena ćelija je relativno brza, u kratkom roku mogu da počnu da stvaraju insulin i čak da pronađu i najbliži put kako da taj hormon oslobađaju. Nove, promenjene beta-ćelije se, pokazuju naša istraživanja, ponašaju potpuno isto kao kod zdravog čoveka – proizvode tačno toliko insulina koliko je telu potrebno, dakle u zavisnosti od jela i telesnog stava – ukazuje dr Koblas.
U septembru ove godine, upravo za ovo istraživanje, dr Koblas je dobio značajno međunarodno priznanje, koje dodeljuje „Novartis“ za inovacije u oblasti biomedicine.