PREVARANTI: "Perutnina Ptuj" prodaje "gala" salamu sa jedva 10% mesa!

Da jedemo svakojako smeće,to svi znamo,ali čak i kada jedemo prerađevine mesnih otpadaka i tu nas lažu! * Ambalaža pilećeg parizera “gala” prepuna je slogana “prirodno” i “fit”, iako se po sadržaju vidi da to nikako ne može biti istina * Parizer “gala” slovenačke “Perutnine Ptuj” (u Srbiji posluje preko kompanije “Topiko” iz Bačke Topole koju je kupila) prodaje nam se upravo pod tim sloganima, odnosno napisima ispisanim nekoliko desetina puta na ambalaži

Gala parizer
Obično smeće umesto „gala“ kvaliteta

Ogorčeni čitalac

Na tu činjenicu Zaštitniku potrošača skrenuo je pažnju jedan čitalac, smatrajući da je prevara da se salama takve sadržine reklamira kao prirodna i fit. I zaista, uverili smo se da je na ambalaži ispisano: fit, naravno (prirodno na slovenačkom), prirodno i naturally (prirodno na engleskom). Međutim, prema deklaraciji, “gala” ima, između ostalog, sledeći sadržaj: mehanički separisano pileće meso 57%, pileće meso prve kategorije 10%, stabilizator E 450, pojačavač arome E 621, antioksidans E 301, konzervans E 250… Takođe, tu je i napomena da je sadržaj kolagena u ukupnim proteinima najviše 10%.

U dopisu koji je poslao Zaštitniku potrošača, čitalac koji se predstavio kao savesni potrošač konstatuje: “Od 57%, sa koliko u ovom proizvodu učestvuje pileće meso, 10% je meso prve kategorije. Znači MSM učestvuje sa 47% i onda se postavlja pitanje da li je to pileće meso ili sav onaj sadržaj koji nastaje od obrade pilećeg mesa? To je vrlo bitno razlučiti. Postavlja se glavno pitanje: da li je sve ono što se ubacuje u onu MSM smesu, a svi znamo šta je to, prirodno i fit i da li time treba da hranimo svoju decu i sebe, verujući natpisima ‘prirodno’ i ‘fit’”.

Čemu služi kolagen

Šta se u stvari krije iza E oznaka kojima je “filovan” parizer “Perutnine Ptuj”, za Zaštitnika potrošača rastumačio je dr Stevan Blagojević, tehnički rukovodilac laboratorije Instituta za opštu i fizičku hemiju u Beogradu:

– E 450 je stabilizator fosfatnog tipa, emulgujuća so. Ona služi da se zbog dodavanja vode u suvomesnati proizvod ona ne odvoji od dodate masti. Dalje, E 621 je mononatrijum glutaminat, i to je najpoznatiji pojačavač arome. Deluje tako da pojačava i produbljuje senzornu snagu ukusa. Antioksidans E 301 je natrijum askorbat. To je so askorbinske kiseline i ona se “stara” da proizvod ne menja boju i kiselost usled oksidacije. Konzervans E 250 je natrijum nitrit i uobičajen je za mesne prerađevine – objašnjava naš sagovornik.

S druge strane, kako kaže profesor Blagojević, kada se proizvod pravi od MSM ili na drugi način usitnjenog mesa, onda se vezuje kolagenom da se ta masa ne bi raspala.