Istina o incidentu u Vinči

Место инцидента: реактор РА у Винчи, Фотограф: Међународна агенција за атомску енергију

Узбуњивач обелоданио снимак зрачења из Винче

Руководство ЈП Нуклеарни објекти Србије покушало је да заташка и умањи значај инцидента који се догодио 19. априла у Винчи, али и да прикрије постојање видео снимка о томе, показује документације до које је дошла Пиштаљка. Подсетимо, приликом извођења експеримента са радиоактивном материјом у згради нуклеарног реактора дошло је до изложености зрачењу деветоро радника који су учествовали у тој операцији. Инцидент је откривен захваљујући узбуњивачу из Нуклеарних објеката мр Снежани Павловић, која је писменим путем алармирала ресорне министре и обелоданила видео снимак догађаја. Управо је видео снимак олакшао посао и помогао стручној комисији Министарства просвете и науке да поуздано утврди све пропусте који су се догодили у згради нуклеарног реактора.

Директорка Сектора за радијациону сигурност и заштиту животне средине у Нуклеарним објектима Србије Снежана Павловић послала је 24. априла писмо министрима Ивици Дачићу и Жарку Обрадовићу, као и тадашњем министру Оливеру Дулићу. Она је у писму указала на оно што се догодило у Винчи, не би ли ресорне министре заинтересовала да испитају случај.
„Последњи од инцидената који верујем да завређује вашу пажњу и у овом тренутку када сте презаузети, јесте активност на реактору РА када је због непоштовања процедуре дошло до непотребног озрачивања запослених вишеструко изнад планских и одобрених вредности као и боравак у радијационим пољима екстремно високих интензитета. Овај инцидент са непланираним прекомерним излагањем запослених десио се у четвртак (19.4.2012.) прошле недеље, а одмах потом отпочело је заташкавање, и у петак, превентивно, два упозорења пред отказ, јединим људима за које верује да би знали и смели да проговоре о томе, са измишљеним образложењема и непостојећим кривицама“, наводи се између осталог у писму Снежане Павловић.

Три дана након овог писма медији (Новости, Бета, Б92) су обелоданили догађај у Винчи, након чега је ресорно Министарство просвете и науке 4. маја формирало стручну комисију са задатком да испита „све околности у вези са догађајем и активностима које су извршене у згради нуклеарног реактора РА“. Између осталог комисија је обавила разговор са Снежаном Павловић која је указала да постоји и видео снимак свега што се догодило. Након тога, комисија се обратила ЈП Нуклеарни објекти Србије са захтевом да јој се достави видео запис критичног догађаја, али је из тог предузећа стигао одговор да су у питању „спекулације да постоји видео запис са мерења на реактору РА“. У одговору ЈП Нуклеарни објекти Србије се такође наводи да предузеће не поседује званични видео запис са тих мерења, као и да активност снимања, нити је планирана нити је одобрена. У том случају комисији није преостало ништа друго него да од Снежане Павловић затражи и добије спорни видео снимак на ДВД диску.

Анализом садржаја видео снимка, који од почетка до краја прати извођење експеримента у згради нуклеарног реактора, комисија је утврдила да је вађење радиоактивне материје из базена настављено и након што се активирао аларм који је указао на јак извор зрачења. У радном налогу за реализацију ове операције писало је да, уколико се открију радиоактивни изотопи, треба прекинути све активности до даљњег, док се не обаве испитивања. Дакле, одмах по активирању аларма требало је прекинути процес и напустити просторију, али то није учињено. Снимак показује да је један од запослених ресетовао монитор (аларм), након чега је несметано настављено са експериментом. Међутим, у извештају који је сачинило руководство ЈП Нуклеарни објекти Србије наводи се да је „аларм укључен тек када су други пут извадили чехол 10“, што не одговара чињеничном стању. (Чехол је руска реч са значењем кутија, футрола.)

„После утврђивања постојања јаког извора при дну чехола 10, и после његовог делимичног враћања у базен, требало је одмах прекинути све даље активности и на основу расположивих података касније (offline) анализирати ситуацију и могућа решења. Ни у ком случају није требало поново вадити чехол 10 напоље и следећих минут и 45 секунди непотребно излагати присутне раднике високом интензитету зрачења. Без обзира ко је издао наређење да се чехол поново извади напоље, одговорност лежи на руководиоцу операције. Са видео снимка је јасно да је био потпуно свестан да почиње поновно вађење чехола, иако је у свом извештају навео да не зна ко је наредио да се чехол поново подигне и да тога није био свестан“, пише у једном од закључака који је дала стручна комисија Министарства просвете и науке.

Извештај стручне комисије до ког је Пиштаљка дошла показује да експеримент са радиоактивном материјом у Винчи није изведен уз поштовање стриктно прописаних правила, те да је „у више наврата дошло до нарушавања сигурносних процедура од стране извршиоца“. Према оцени комисије „срећна околност је што због краткоће излагања здравље оператера није било угрожено“, али да то „не ослобађа одговорности лица која су била задужена да дата мерења организују и спроведу“. Комисија је констатовала да је само мерење било лоше организовано. „Превише је било људи на платформи близу радиоактивних извора, не за се тачно ко је имао извршну команду да прекине активност у случају спровођења опасности и прекорачења сигурносних маргина, официр за радијациону сигурност није био присутан“, наводи се у извештају комисије.

У радном налогу за извођење експеримента, према наводима из извештаја комисије, није прописана заштитна опрема коју су извршиоци посла били дужни да носе. Због тога се на спорном снимку види да извршиоци у контаминираном делу користе различите нивое заштитне опреме. „Појединци користе заштитна одела, док су остали у радним мантилима, а примећено је да нису сви опремљени заштитним рукавицама“, констатовала је комисија. С друге стране у радном налогу се наводи да је предвиђено присуство особе задужене за радијациону сигурност дипломираног инжењера Невене Здјеларевић, али она није била присутна с обзиром да није била ни обавештена.

На сву срећу ни код једног лица које је учестовало у извођењу експеримента у зради реактора није дошло до нарушавања здравља због излагања јонизујућим зрачењима, јер није забележена доза која би указивала на прекорачење лимита. Али треба имати у виду да су запослени приликом извођења експеримента имали личне електронске дозиметре, који нису поседовали уверења о еталонирању и сам тим њихово коришћење није није било у складу са Законом о метеорологији и Правилником о условима за добијање лиценце за обављање нуклеарне активности. Иначе, контрола је показала да нико од деветоро запослених није био стручно оспособљен за рад у складу са Правилником о обављању нуклеарне активности.

Дакле, утврђени пропусти су свакако могли да проузрокују несагледиве последице по здравље и животе деветоро људи који су, како је тада олако квалификовао в.д. директора ЈП Нуклеарни објекти Србије Јагош Раичевић, учествовали у „рутинском експерименту“. Без обзира што је стручна комисија по налогу Министарства просвете и науке обавила свој део посла, јавност још увек не зна да ли ће било ко сносити одговорност због пропуста који су се догодили у згради реактора у Винчи. Овај случај је толико озбиљнији ако се зна да постоје и они који су се трудили да све заташкају од јавности и надлежних институција.

„На основу извештаја о датом инциденту који је доставило ЈП Нуклеарни објекти Србије, неадекватном опису самог догађаја, недостављању видео снимка, јасна је намера ЈП Нуклеарни објекти Србије да се минимизује значај датог инцидента. Комисија поново истиче срећну околност да није дошло до последица, али свакако скреће пажњу да овакав начин рада није примерен светским стандардима безбедности, који су јасно дефинисани за ову обаласт“, закључује се у извештају стручне комисије Министарства просвете и науке.

Пиштаљка објављује стенограм (са напоменама и објашњењима), који је сачинила комисија Министарства просвете и науке, након прегледа видео снимка од 19.4.2012. године, када је вршено експериментално мерење у зради реактора РА у Винчи:

(почетак снимка између 9:30 и 9:45 часова)

00:00 Почетак видео снимка, чехол 148 извучен
00:39 (ММ) „Колико?“
00:40 (ЂШ) „3.8“ Очитава јачину дозе при дну чехола 148
00:52 (ХХ) „Колико?“
00:53 (ЂШ) „Три и по милија“
01:07 (ОШ) Даје знак руком оператеру на крају да почне спуштање чехола 148
01:09 (ДМ) Почиње да спушта чехоле број 148
01:55 Завршено спуштање чехола 148
01:57 (ЂШ) „Запиши да је стављен поклопац на 148“
02:10 (ИП) Откачиње чехол 148 од крана
03:10 (ИП) Закачиње чехол 10 за кран
04:20 (ИП) Ставља црево у чехол у циљу извлачења дела контаминиране воде која се у њему налази до врха
04:50 (ЂШ) Приноси мерну сонду чехолу
05:04 (ХХ) „То је десетка?“
06:05 Пали се аларм монитора зрачења AMS-4!
06:40 На видео снимку се јасно види вредност коју очитава AMS-4 и која износи 0.0011 Bq/cm3 (што је 1100 Bq/cm3), далеко изнад вредности при којој треба прекинути даље радове, што је наведено у опису радног задатка.

Монитор AMS-4 служи за мониторисање радиоактивних аеросола у ваздуху у просторији 141. У опису радног задатка јасно стоји: „У случају повећања алфа и бета активности у вездуху у просторији 141 изнад граничних вредности (1.2 Bq/h/cm3 за алфу и 200 Bq/h/cm3 за бета радиоактивне аеросоле), прекинути операције и напустити просторију број 141“. У овом трутку активности је требало прекинути и каснијом анализом утврдити даљи ток и начин утврђивања просторне расподеле радиоактивних извора у чехолу 10.

06:45 „Имамо аларм“
06:55 (ХХ) „Нула тачка нула једанаест барела по метру“ (неко погрешно очитава монитор!)
7:20 (МЈ) Ресетује монитор зрачења AMS-4

Не види се шта је тачно оператор (МЈ) урадио на уређају AMS-4, али после његове интервенције гаси се аларм на овом уређају.

08:54 (ИП) Склања црево којим је извручен део воде из чехола
09:06 Почиње извлачење чехола
9:22 Чехол је извучен приближно 1.5 метар, онда је заустављен
09:35 (ИП) Наводи оператора на крану да боље позиционира положај крана
09:40 Наставља се са извлачењем чехола 10
10:47 (ММ) „Значи на четвртом метру је 72“
10:51 (ЂШ) „Један мили… један кома четири… један шест… два… два и по…“
11:13 (ЂШ) „Четири један… десет… десет милија…“
11:15 (ММ) Издаје команду за спуштање чехола

У овом тренутку је јасно да се у чехолу 10 негде при дну налази изузетно јак извор зрачења. Руководилац операције Миодраг Милошевић правилно констатује да ће наставком мерења довести у опасност извршиоце активнисти и одмах издахе наређење да се чехол спусти назад. Оператор на крану моментално испуњава наредбу и почиње спуштање. Чехол ће бити спуштен за отприлике метар, што је недовољно, али ипак боље него да је потпуно извађен.

11:16 Почиње спуштање чехола
11:24 Чехол је спуштен за приближно метар
11:27 (ОШ) „Дижи горе“. Руком даје знак оператерору на крану да треба поново подићи чехол
11:35 Мењају се оператори на крану, (ДМ) одлази отпозади, (ИП) преузима контролу крана, пење на буре и заузима нешто удаљенију позицију у односу на чехол.
11:50 Почиње расправа између (ММ) и (ОШ). Тон није јасан, из гестикулације се стиче утисак да је (ММ) против поновног вађења чехола.

Критичан моменат: Став Комисије је да ни у ком случају није требало поново вадити чехол из базена. На основу до тада скупљених података са спектрометра могла се извршити идентификација радиоактивног изотопа, на основу видео снимка могла се проценити позиција извора, а на основу очитавања са дозиметра могла се проценити јачина извора. На основу тих процена готово је извесно да би даље утврђивање карактеристика, позиције и активности извора морало да се изврши подводно, да се не би угрозило здравље оператера. На питање руководиоцу операције због чега је поново вађен чехол број 10, одговор је да су хтели да виде шта је у њему. У оваквим околностима Комисија сматра да је то апсолутно неприхватљив разлог за даље изглавање оператера опасности од зрачењеа, будући да су постојали и други (безбеднији) начини да се то уради.

12:28 Почиње поново дизање чехола 10
12:32 (ЂШ) „Осам милија… двадесет пет милија…“
12:40 (ЗШ) „Овде милисиверт…“ Очитава Automess чија је сонда на приближно два метра од чехола
13:20 (ЗШ) „Четири милисиверта ало…“
13:31 (ХХ) „Спуштај…“
13:34 (ММ) „… у п. материну“
14:12 (ММ) Издаје наређење да се чехол спусти.

Најзад постаје свима јасно да би свако даље непоштовање сигурносних процедура довело до нежељених последица, па руководилац операције захтева да се прекине са активностима и чехол врати у базен.

14:15 Почиње спуштање чехола 10
14:50 Чехол спуштен
15:10 (ОШ) Нешто говори и гестикулира према (ММ)
15:11 (ММ) одговара (ОШ) „Ма, какви бре, знаш колику сте дозу…“’ – даље неразумљиво.

Крај снимка.

 
 
 

1 Trackback / Pingback

  1. Istina o incidentu u Vinči « ZELENE NOVINE

Ostavite komentar