Počelo istinsko čišćenje Srbije – Zorana Mihajlović stopirala projekat "Očistimo Srbiju" zbog malverzacija

27. avgust 2012. | 13:31 | Izvor: EkoMedija

Ministarka energetike u Vladi Srbije Zorana Mihajlović odlučila je da stopira akciju „Očistimo Srbiju“, a kao jedan od razloga je navela to što je Ministarstvo zaštite životne sredine, kao pokretač akcije, finansiralo ATP turnir „Serbia Open“ sa ukupno pola miliona evra u 2009. i 2010. godini.

Naime, akcija „Očistimo Srbiju“, kojoj je inače Novak Đoković bio zaštitno lice, reklamirala se na turniru čiji je vlasnik porodica Đoković, a za to je ukupno platila 47.081.610 dinara (oko 475 hiljada evra).
Još nije poznato koliko je iznosio honorar Novaka Đokovića za učešće u akciji „Očistimo Srbiju“, kao što javnosti nisu bili dostupni detalji sponzorskog ugovora Đokovića i Telekoma Srbije.
ATP turnir „Serbia Open“ igra se za nagradni fond od 366 hiljada evra. Javna tajna je da Grad Beograd i Ministarstvo sporta svake godine za ovaj turnir izdvajaju oko 20 miliona dinara (oko 200 hiljada evra), dok generalni sponzor Telekom Srbija izdvaja barem dvostruko veću sumu.
Takođe, među glavnim sponzorima turnira nalaze se još dva Javna preduzeća. Reč je kompanijama „Pošta Srbije“ i „Dunav osiguranje“.

Sveukupno, dolazi se do sume od skoro milion evra koliko poreski obveznici u Srbiji plaćaju ATP turnir, koji je ove sezone osvojio Italijan Andreas Sepi. Od poznatijih igrača učestvovali su David Nalbandijan i Jarko Nijeminen.

– Kada govorite o projektu „Očistimo Srbiju“, on je na trenutak zaustavljen, pre svega zato što su ugovori potpisani za vreme tehničke vlade –  rekla je Mihajlovićeva.

„Kada govorite o projektu ‘Očistimo Srbiju’,  on je na trenutak zaustavljen, pre svega zato što su  ugovori potpisani za vreme tehničke vlade“, rekla je  Mihajlovićeva novinarima u Leskovcu i poručila da je njihov plan da „zaista, u realnosti, čiste Srbiju, a ne marketinški“.

Ciljevi akcije bili su da se u saradnji sa lokalnim samoupravama poboljša stanje u životnoj sredini tako što će se smanjiti zagađenje uklanjanjem divljih deponija i unapređenjem sistema upravljanja otpadom.

Mihajlović je nedavno najavila da projekat „Očistimo Srbiju“ neće više „postojati u tom obliku“.

Ona je, takođe, rekla da je to korektan projekat ako bi bio posmatran na njegovim počecima, ali se ispostavilo da je bila „PR kampanja jednog ministra i jedne stranke“.

Ona je dodala da je sa druge strane, interes tog ministarstva i cele vlade Srbije  da se državna uprava racionalizuje i da te poslove obavljaju stručne službe Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

„Nije suština da se potroše stotine hiljada evra na PR kampanju, da se priča o nekim stvarima koje nisu urađene, a stoje da su učinjene u akciji ‘Očistimo Srbiju’. Taj program ima čak i svoje prostorije u Beograđanki, direktora, projekte“, rekla je ona i dodala da će se postaviti strogi kriterijumi kontrole novca koji se bude davao za te namene.

Projekat je uspeo da u nekoliko navrata aktivira stotine hiljada ljudi da čiste razne lokaciju u Srbiji, ali je takođe u nekoliko navrata izazvao mnogo kontroverzi.

Početkom 2011, objavljena je informacija da je Ministarstvo životne sredine za sajt akcije „Očistimo Srbiju“ platilo 25.000 evra, a da su poreski obveznici za promociju te akcije na Srbija openu platili pola miliona evra.

Akcija „Očistimo Srbiju” pokrenuta je u martu 2009, u vreme bivšeg minstra za zaštitu životne sredine Olivera Dulića, sa ciljem da se u saradnji sa lokalnim samoupravama poboljša stanje u životnoj sredini i smanji zagadjenje uklanjanjem divljih deponija.

Najviše novca,u milionskim iznosima,pored prebogatoj crnogorsko-hrvatskoj familiji Đoković,u ovoj “akciji” dodeljeno je privatnoj novinskoj agenciji “BETA” iz Beograda za “medijsko praćenje” čišćenja Srbije koje volonterski obavljaju građani Srbije (!) i organizacijama u vlasništvu nekada Miloševićevog i Šešeljevog  ministra ekologije  Jordana Aleksića,inače osnivača i finansijera partije “Zeleni” Srbije koja je kaolicioni partner Demokratske stranke.

1 Comment

  1. Da ostade Dulic jos koju godinu ocistijo bi Srbiju nacisto.A Srbe ostavio gladne. Licno bi verovatno ozidao vile u Slovenackom primorju ili dalje pa nek se u njoj i pacovi tove. Jer ne bi je odrzavao ni cistio kao sto je sa Srbijom ucinio.

1 Trackback / Pingback

  1. Počelo istinsko čišćenje Srbije – Zorana Mihajlović stopirala projekat “Očistimo Srbiju” zbog malverzacija « ZELENE NOVINE

Ostavite komentar