Reka Raška puna fekalnih bakterija, njena voda opasna čak i za zalivanje povrća!

Poslednja istraživanja zagađenosti te reke, rađena prošle godine, pokazala su da se ona ne bi smela koristiti ni za zalivanje bašta zbog višestruko uvećanih vrednosti amonijum nitrata, fekalnih bakterija, crevnih enterokoka.

Nedavni snimak kako se iz kamionske mešalice za beton otpad ispušta u reku Rašku ponovo je aktuelizovao pitanje njene zagađenosti, nesavesnog ponašanja građana Novog Pazara i nečinjenja nadležnih zbog čega je kvalitet vode u njoj najgore, pete klase.

Taj incident desio se 30. aprila, a na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se mikser za beton, sa logom kompanije “Ukras”, iz kojeg se u reku ispušta otpadna voda nastala pranjem mešalice.

Desetak dana pre toga, građane je šokirao i prizor muškarca, koji tokom radova na uređenju obale Raške u samom centru Novog Pazara, iz kolica izručuje građevinski šut i otpad u reku.

Iz Odeljenja za inspekcijske poslove lokalne samouprave Novog Pazara naveli su da su 5. maja, dan nakon što su mediji pitali da li su reagovali, izvršili nadzor u Varevskoj ulici i protiv kompanije “Ukras” i njihovog direktora podneli prekršajne prijave, tražeći od suda da ih proglase krivim i izreknu im maksimalne novčane kazne.

U Prekršajnom sudu su nam potvrdili da im je prijava dostavljena i predata sudiji na postupanje.

Prema zvaničnim podacima lokalne samouprave, komunalni inspektori podneli su prošle godine pet, a od početka ove godine sedam prekršajnih prijava protiv kompanija, odgovornih lica u njima i fizičkih lica zbog bacanja otpada i zagađivanja reka na teritoriji Novog Pazara.

Iz komunalne inspekcije navode da se ove prijave odnose na odlaganje otpada u reke, dok je za zagađivanje krvlju ili hemikalijama nadležna republička inspekcija za zaštitu životne sredine.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar