Rekord rukometaša Francuske

„Trikolori” izborili četvrto uzastopno finale, a Nikola Karabatić je postao i igrač sa najviše utakmica na OI.

Francuski muški rukomet je dominantna sila u novom milenijumu. Potvrda je stigla i u Tokiju gde su „trikolori” izborili četvrto uzastopno olimpijsko finale. Pobedili su Egipat i u borbi za zlato nadmetaće se sa Danskom. Francuzi su najbolji bili u Pekingu i Londonu, dok ih je u Riju nadigrala upravo Danska.

Interesantno je da su trojica reprezentativaca bili akteri svih finala. Nikola Karabatić, Mikael Gogu i Luc Abalo su prvi rukometaši koji su osvojili četiri medalje na uzastopnim igrama. Toliko ima i Rus Lavrov, ali njegove nisu u nizu. Nikola Karabatić je postao i rukometaš sa najviše olimpijskih utakmica.

Dve sestre dva zlata

Japanci Abe i Uta Hifumi pršle nedelje su ušli u istoriju Igara kao prvi brat i sestra koji su u jednom danu osvojili zlatne medalje. Japan je , međutim, pored ovih sjajnih džudista dao i dve sestre koje su se popele na najviši stepenik pobedničkog postolja.

Radi se o rvačicama Jukako i Risako Kavai, ali one su to uradile u razmaku od dva dana. Prvo je mlađa Jukako postala šampionka u kategoriji do 62 kilograma, a himna Japana svirana je i u čast Risako, koja je bila najbolja u kategoriji do 57 kilograma. Njoj je to drugo olimpijsko zlato jer je slavila i u Riju 2016. godine.

Brazilka uhvaćena u dopingu

Doping je i dalje aktuelan u Tokiju. Brazilska odbojkašica Tandara Kejšeta izbačena je sa Igara, nakon što je suspendovana zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava. Olimpijski komitet Brazila saopštio je da je Kajšeta pod istragom zbog mogućeg kršenja antidoping pravila.

Kajšeta je trebalo da igra u polufinalu protiv Južne Koreje, a testirana je pre mesec dana u Brazilu na pripremama za Igre. Putem društvenih mreža se kratko oglasila, uz napomenu da će izneti svoj stav kada se slučaj završi.

Poslednji šampion u brzom hodanju na 50 kilometara

Olimpijske discipline nisu „za sva vremena”. Kako se uvode nove, tako su i neke tradicionalne podložne brisanju, što će od narednih Igara u Parizu biti slučaj s brzim hodanjem na 50 kilometara. Tako će prvak iz Tokija Poljak David Tomola ostati upamćen kao poslednji šampion u ovoj disciplini. Trka je održana u Saporu, a Poljaku je ovo bilo drugo učešće otkako se prebacio sa deonice od 20 kilometara. Iza njega ostali su Nemac Hilbert i Kanađanin Dunfe.

Sa izuzetkom Igara u Montrealu, brzo hodanje na 50 kilometara bilo je na programu Igara od 1932. u Los Anđelesu. Precrtano je za Pariz iz razloga što nema podudarne discipline u ženskom hodanju.

Garsija hodao na osmim Igrama

Španac Hesus Anhel Garsija ušao je u istoriju kao prvi atletičar koji je učestvovala na osam Olimpijskih igara u disciplini 50 kilometara brzim hodom. On je trku u Tokiju završio na 35. mestu, a prvo učešće imao u Barseloni, 1992. godine, kada je bio deseti.

„Imao sam sreću da sam toliko učestvovao, osećam se delom istorije. Kada sam bio mlad, bio sam previše impulsivan, a kada sam došao do iskustva nedostajalo mi je mladosti”, rekao je Garsija.

Najbolji plasman ostvario je u Pekingu, kada je zauzeo četvrto mesto. Na narednim Igrama u Parizu, ovaj 51-godišnjak neće moći da nastupa u ovoj disciplini jer se ukida.

Beloruski treneri poslati kući

Međunarodni olimpijski komitet saopštio je da je dvojicu trenera iz beloruskog tima izbacio sa Igara u Tokiju, pošto su pokušali da vrate kući atletičarku Kristinu Timanovsku. Navedeno je da su ukinute akreditacije Arturu Šimaku i Juriju Majseviču.

„Od njih je traženo da odmah napuste Olimpijsko selo i oni su to uradili za dobrobit i u interesu sportista”, navodi se u saopštenju.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar