RIBLJI PARAZIT: Zaraženi som,smuđ i štuka!

Риба паразитНА Департману за ветеринарску медицину Пољопривредног факултета у Новом Саду откривен је паразит, који напада речне рибе, а који у Србији до сада није виђен. Обољења изазвана овом ларвом, код људи су до сад констатована у Јапану, Индији, Ирану, Бангладешу и Канади. За болест не постоји лек, већ се из човека може уклонити једино операцијом. У Србији засад, још нико није заражен.
– У питању је црв из рода Еустронгилус чији су стални домаћини птице – објашњава за „Новости“ проф. др Мирослав Ћирковић са новосадског Пољопривредног факултета. – То су корморани, сиве и беле чапље. Они избацују јаја у водену средину, њима се потом хране организми који живе на дну реке, које касније поједу грабљиве рибе. На крају тог ланца исхране може бити човек.
Ларва се, открили су професори са овог факултета, налази у желуцу, цревима, трбушној дупљи и мишићима код смуђа, сома и штуке. Како улов понекад не подлеже прегледима у ресторанима, постоји опасност да се полупресном рибом заразе и људи.
риба паразит1– Ларва, односно црв је веома танак, дугачак од четири до седам центиметара и може се видети голим оком у зараженој риби. Није опасан уколико се добро термички обради, а убија га и ниска температура, тако да ни од меса ових риба које је смрзнуто на минус 18 степени, не постоји бојазан – каже Ћирковић.
ОПРЕЗ ПРИ КУПОВИНИ У НАЦИОНАЛНОЈ организацији потрошача Србије (НОПС) упозоравају грађане да, због новооткривеног паразита, обрате пажњу где купују и једу рибу, јер постоји могућност да се она нађе на трпези појединих ресторана или у рибарницама. – Постоје мања места где се продаје риба директно ловљена из воде, која није прошла потребне третмане. Такву рибу најчешће купују поједини угоститељи, а то се веома ретко проверава – каже Горан Паповић из НОПСА-а, и упозорава да би сада требало ветеринарска инспекција да засуче рукаве.
риба паразит2– Сољење и маринирање не убија овог паразита.
Досад се овако нешто није појављивало у нашој земљи, ни у региону, а откривени су случајеви заражених риба у Новом Саду, Нишу, Гроцкој и још неким речним токовима у Србији.
Ћирковић каже да су одмах по проналаску новог паразита, у ком су учествовали и научници са Природно-математичког факултета, обавештени и ветеринарска инспекција и клинички центри, како би се сви на време едуковали и припремили за, евентулане, случајеве заразе.
Проф. др Јован Вукадинов са Инфективне клинике Клиничког центра Војводине рекао је да ниједан случај заразе још није забележен и препоручио, ради превентиве, да се риба пре конзумације добро испече. Симптоми заразе су запаљење желудачне слозокоже, дијареја и повраћање, могу се појавити проблеми и са цревима, а једини лек је хируршка инетервенција.

6 Comments

  1. Zelim samo da vas obavestim da sam jos letos otpr. u junu 2012 god upecao bandara koji je bio zarazen parazitom indeticnim kao na slici.Dok sam mu skidao kozu,u mesu kod rebara a i u nizem delu kod repa uvideo sam vise parazita.Svi ostali bandari a bilo ih je desetak su bili zarazeni,kod smudja i soma nisam primetio jer nisam drao kozu a u utrobi ih nije bilo.Mesto gde inace godinam pecam je reka Tamis u Tomasevcu popularno saransko mesto kurvina jama.

  2. Vidjao sam te parazite u bandaru, smudju, stuki i bucovu koje sam lovio u kanalu TEKO2 (Kostolac) , a prijatelj mi je pricao da ih je vidjao u bandarima lovljenim u jezerima kod sela Trnovce kod Velike Plane, jos 2010. godine. Kad se riba isece na filet, parazit sam polako izlazi iz misica (na unutrasnjim organima ga nisam primecivao, samo sklupcanog u misicima i ispod koze).

  3. ja sam to primetio jos pre 3 godine na babuskama sa nekih kanala u backoj-virili su iz koze i u ustima ribe-kanal je bio prilicno zagadjen stajnjakom i raznim otpadnim vodama pa je moguce da se sa takvih mesta prosirio.

  4. I ja pecam u Tomaševcu. Presecite ribu po dužini, pogledajte prema suncu i videće se manji-veći crvenkasti kružići. Vrhom noža zakačite i izvucite kružić, a on će se odmotati, tj. oživeti. Ima ih dosta, po nekoliko na svakoj polovini, ali se da očistiti i meso, i dalje pržiti.prijatno.

Ostavite komentar