Rotkva

Ротква је двогодишња биљка пореклом из Азије. И црна и бела ротква су вретенастог – округластог облика, белог „меса“ оштрог мириса које је мање-више љутог укуса, разликују се међусобно по боји коре.

Легенда каже да су у старом Египту роткве мешали са белим луком и давали робовима који су градили пирамиде да буду здрави.

Препоручује се употреба роткве (и беле и црне) у зимском периоду када организам вапи за добром одбраном од разних инфекција.

ЦРНА РОТКВА

Будући да је тешка за варење требало би је што више уситнити и припремати непосредно пред оброк. Стајањем губи не само карактеристичан мирис и укус, него и лековите састојке. Црна ротква је мале енергетске вредности. Од хранљивих материја садржи угљене хидрате, протеине и масти. У црној роткви од минерала у већој количини има : калијума, калцијума, фосфора, натријума и гвожђа.

У лечењу је ефикасна против инфекција и код поремећаја рада јетре и жучне кесе (поспешује производњу жучи и уравнотежава рад жучне кесе, разара каменце), препоручује се онима који пате од затвора и веома је делотворна код плућних обољења (бронхитис) и кашља (роткву треба исећи на танке плошке , свака се посипа смеђим шећером, то се покрије и остави да одстоји 24 сата – добијени сируп се профилтрира кроз газу и сипа у стаклене флашице, затвори држи на хладном. Препоручује се да се овај сируп пије у правилним временским размацима, доза је 4-5 супених кашика у току дана док се кашаљ не смири. Други начин је да се одсече капица са роткве, ротква се издуби и у њу се сипа мед, врати се поклопчић и онда остави да стоји пар сати да би ротква пустила сок. Ротква може мало изнутра да се избоде иглом за плетење да би боље и брже испустила сок).

БЕЛА РОТКВА

Бела ротква је веома заступљена у источњачкој кухињи. Потиче апетит, чисти организам од холестерола и триглицерида, помаже варење масноћа, активан је диуретик. Садржи рафанол који делује на излучивање слузи из дисајних органа. Повећава млечност код дојиља.

У народној медицини се цеђени сок беле роткве препоручује за лечење ишиалгије (сок се утрљава у кожу дуж нерава).

Особе које имају проблеме са желуцем (гастритис, било каква упала), дванаестопалачним цревом и бубрезима треба да забораве на ову намирницу због могућих контраиндикација!

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar