Salaš Stremen

Stremen je arhaična srpska reč koja znači uzengija za konje. Kada je pre jedne decenije Predrag Bojović iz sela Jakova staro sremsko domaćinstvo pretvorio u ugostiteljsko-turistički objekat, nije imao dilemu kako salaš da nazove. Zbog škole jahanja i pansiona za konje, salaš je dobio naziv “Stremen”.

Ovaj autentični kutak sremačkog ambijenta nalazi se na 20 kilometara od centra Beograda, u najmlađoj gradskoj opštini Surčin. Jakovo je jedno od sedam sela na ovoj opštini, a kao i ostala, ekonomski razvoj vide u turizmu, pre svega, koristeći potencijale reke Save. Više od 50 kilometara obale omogućilo je povezivanje nautičkog i kopnenog turizma, a kroz Surčin prolazi i jedan od prstenova obilaznice oko Beograda. Nedavno je u saobraćaj pušten i most koji povezuje surčinsku i obrenovačku obalu Save.

U letnjim mesecima, posetioce koji u Surčin dolaze plovilima, na obali sačekaju dvoprezi i dovoze do salaša. Idila počinje sa fijakerima, a pravi ugođaj na oko četiri hektara površine koju zauzima “Stremen”, naći će gosti svih uzrasta i interesovanja. Želja je da ljubitelji prirode, životinja, rekreacije i domaće kuhinje tu dožive nezaboravne trenutke. Predrag Bojović, vlasnik, kaže da stranci, izgleda, više uživaju u prirodi nego naš svet. Zbog jahanja najviše dolaze ljudi iz ambasada i to porodično. Salaš ima školu jahanja, pansion za konje sa smeštajem u unutrašnjim i spoljašnjim boksevima, nudi mogućnost za rekreativno i sportsko jahanje, a ima i ponije za decu. Staze vode kroz šumu, po zemljanom nasipu pored obale Save, a jahanje je moguće i leti i zimi. U pratnji su treneri ili jahači kluba koji su istovremeno i vodiči. Jedan od sadržaja je i vožnja biciklom, a svaki lep dan gosti iskoriste za šetnju okolinom. Zanimljivo je da se na „Stremenu“ nalazi plantaža lešnika sa koje se godišnje ubere oko dve i po tone ovih plodova.

U zimskom periodu, pravi doživljaj je vožnja sankama koje vuku konji. To su kratke vožnje, ali, tek toliko da se doživi zimska idila u sremskoj ravnici. Gosti koji su manje avanturisti, idiličan pogled u svakom trenutku imaju iz zastakljene restoranske bašte. U kulinarskim specijalitetima se može uživati i u restoranu koji izgledom podseća na tipično sremsko domaćinstvo sa mnogo autentičnih predmeta, upotrebnih i ukrasnih, sitnica prikupljenih širom Srema. Dok gosti uživaju u prijatnom ambijentu i pesmi tamburaša, na sto se iznose sremski i lovački specijaliteti, pa ko šta voli: ribić na kajmaku, svinjarske flekice, rinflajš, salašarski sote, gulaš, štrudla sa makom i orasima, bundevara.

Tradicionalno, svake godine se na salašu “Stremen” održava konjički turnir u preskakanju prepona na kome učestvuje veliki broj konjičkih klubova iz Beograda i okoline, tako da sremački preskok predstavlja pravi izazov za jahače i posebnu atrakciju za gledaoce. Zanimljive su izložbe starih zanata, cveća, kao i etno radionice u zimskom periodu, a sve se organizuje pod pokroviteljstvom gradskih i republičkih institucija.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar