SAZNAJEMO: GORAN ĐOKIĆ DAO NA ZAJAM POLA MILIONA EVRA, UBICA MEĐU DUŽNICIMA!

DUŽNICI su Goranu Đokiću (57), ubijenom 27. septembra sa suprugom Gordanom (56) i ćerkom Lidijom (25) u selu Moravac, morali da vrate pola miliona evra.

Najveći dug iznosio je 250.000 evra, a drugi na listi onih koji su pozajmljivali novac od Gorana jeste čovek pored čijeg imena je upisan iznos od 100.000 evra. Ostali ljudi koji su kod njega dolazili po pozajmicu tražili su i dobijali po 10.000-15.000 evra.

Ukupna suma njegovih pozajmica kreće se između 480.000 i 500.000 evra. Nekima je, kako je do sada utvrđeno istragom, Goran novac pozajmljivao s kamatom, koja se kretala do 30 odsto. Drugima je tražio da mu vrate samo glavnicu.

– Dosadašnjim saslušanjima meštana Moravca ustanovljeno je da su kod Gorana mnogi dolazili s molbama za pozajmicu. Nikome u selu se nije predstavio kao zelenaš, već naprotiv, kao dobar komšija. Nikoga nije odbio – objašnjava izvor blizak istrazi i dodaje da su sve to bili manji iznosi, na koje nije obračunavao kamatu.

Zbog toga inspektori koji istražuju trostruko ubistvo motiv zločina traže u većim iznosima pozajmljenim ljudima van Moravca. Neki podaci su nađeni u Goranovim zabeleškama, a neki su dobijeni posle saslušanja više od 100 poznanika, prijatelja i članova porodice Đokić. Niko od njih nije pao na poligrafu, što znači da je vrlo verovatno da su govorili istinu.

– Isplivalo je nekoliko imena manjih preduzetnika iz Aleksinca. Sada se proverava u kakvim su poslovnim relacijama bili s Goranom. Utvrđuje se da li je reč o klasičnim menjačkim poslovima s obzirom na to da je Goran vodio jednu od najvećih menjačnica u tom gradu ili pozajmicama. On je davao i zelenaške pozajmice, koje su inače opasne za dužnika jer se s kašnjenjem dug ponovo obračunava i strahovito brzo raste – objašnjava sagovornik.

Istražiteljima posao otežava činjenica da Goran s familijom nije razgovarao o poslovima. Menjačnicu je vodio sam, a ćerki Lidiji nije dozvoljavao da mu pomaže iako je to želela. Dobri poznavaoci prilika u Aleksincu su podeljeni. S jedne strane su oni koji tvrde da je bio izuzetno pošten, da je poštovao zakon. Ima, međutim, i onih koji navode da je iza kulisa menjačnice vodio zelenaški biznis, s najvećim kamatama u gradu.

PITANJA I DALJE BEZ ODGOVORA

Goran je 27. septembra između ponoći i tri časa u šibljaku kod Moravca ubijen hicem u glavu, a Gordana i Lidija sa po dva hica, u srce i glavu. Pucano je iz dva pištolja, kalibra 7,65 i devet milimetara. Nema zasad odgovora zašto su Goranova supruga i ćerka pogođene sa po dva metka, a Goran jednim. Ne zna se, takođe, zašto su Goranovo telo ubice poslednje ubacile u rupu u kojoj su zapalili sva tri tela. Kriminolozi tumače da to ne mora da znači da je poslednji ubijen.
Članovi porodice su naveli da je Goran prodao kuću i da je od tog novca hteo ćerki da kupi stan. Taj novac je, kažu, nestao. Međutim, kuću je prodao pre dve godine i neverovatno je da je taj novac sve to vreme nosio sa sobom. A pogotovo je neverovatno da ga je čuvao u automobilu, kao što tvrde u porodici.

Zato je scenario trostrukog ubistva u Moravcu, kažu oni, vrlo jednostavan: dužnik nije mogao ili hteo da vrati novac, angažovao je ekipu profesionalnih ubica, koje je platio mnogo manje od iznosa duga Goranu, a oni su ga pratili, sačekali i ubili. Gordana i Lidija su kolateralna šteta. Bile su na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

Ne isključujući nijednu moguću varijantu ovog monstruoznog zločina, inspektori iz Niša, Aleksinca i odeljenja za krvne delikte beogradske policije prate i ostale tragove.

– Kada bismo pravili rang listu mogućih motiva, u ovom času bismo 70 odsto verovatnoće dali zelenaškom ili običnom dugu, 20 odsto klasičnoj pljački, a 10 odsto obračunu ličnog karaktera – objašnjava sagovornik.

Plan zločina nacrtan u zatvoru

Najvažnije pitanje je ko je tipovao Đokiće, odnosno ko je ubice proveo kroz njive i šibljake do udaljenog mesta ubistva i pustare u ataru sela Grejač, gde je spaljen Goranov automobil. Poslednja informacija koju istražuje policija jeste da su podaci o Đokićima i terenu pogodnom za zločin potekli od čoveka iz tog kraja osuđenom za ubistvo. On kaznu, kao što smo pisali, od 2011. služi u Nišu i policija sada saslušava njegove cimere koji su u međuvremenu izašli na slobodu.

Za meštane najpovoljniji kurs

Nove podatke iz istrage potvrdili su i meštani Moravca koji su istakli da po selu već danima kruže priče da je, osim iznosa od 100.000 evra, Goran na kamatu pozajmljivao i mnogo veće iznose novca.

– Čuo sam da se pominju sume od po 250.000 evra, pa naviše i da se ne radi samo o jednom kamataškom dugu – objasnio je jedan od stanovnika sela Moravac.

NJegova komšinica je takođe čula za taj iznos, ali je dodala da je prema njoj Goran uvek bio srdačan, te da joj je više puta pozajmljivao novac i to bez kamate.

– Kad god bih došla u menjačnicu novac mi je menjao po najpovoljnijem kursu, a čula sam da se tako ponašao i prema drugima. Iako nismo bili u srodstvu, a ni kućni prijatelji, dva, tri puta sam ga zamolila da mi pozajmi pare i nikad nije pravio problem. Dao bi mi ih na zajam i nikad nije tražio kamatu – navela je ona.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar