SAZNAJEMO: Kompanija „Srbijanikl“ oca Balše Božovića opasnija i smrtonosnija od Rio Tinta!

Da li znate da je otac nekadašnje perjanice Demokratske stranke Balše Božovića, Dragoslav Zeka Božović, inače Crnogorac iz Nikšića, direktor crnogorske firme „Srbijanikl“ u vlasništvu Mila Đukanovića, koja planira da uništi Srbiju eksploatacijom nikla * Ekološki aktivisti širom Srbije najavljuju otpor i borbu svim, pa i vaninstitucionalnim sredstvima

Nikl je jedna od najotrovnijih ruda

Sve kompanije koje imaju dozvolu za istraživanje i eksploataciju rude nikla u Srbiji praktično će moći da započnu taj posao i niko više neće moći da ih spreči! Dozvole im je izdavao zloglasni Oliver Dulić, nekadašnji ministar ekologije koji je oštetio Fond za zaštitu životne sredine Srbije za više od 65 miliona evra, uz saglasnost svoje Demokratske stranke i njenih glavešina.

Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima opštinama, ali i drugim institucijama koje su mogle da spreče eksploataciju ove opasne rude na određenoj teritoriji, oduzeta su sva ovlašćenja koja su nekada imala.


– Iz člana 9 starog zakona, koji je podrazumevao da opštine daju saglasnost na istraživanje i eksploataciju na svojoj teritoriji, lokalne samouprave su izbrisane, a dozvole isključivo daje nadležno ministarstvo. Sve što je davalo mogućnost da se spreči uništavanje životne sredine i poljoprivredne proizvodnje, kao i zdravlja ljudi ovim zakonom je ukinuto. 

Ovo praktično znači da će investitori imati obavezu samo da 15 dana ranije obaveste opštinu da dolaze da istražuju i kopaju rudu na njenoj teritoriji.

Otac funkcionera Demokratske stranke Balše Božovića, Dragoslav Zeka Božović, Crnogorac iz Nikšića, inače bivši taksista i gorila pokojnog Zorana Đinđića, a kasnije čak i poslanik DS u skupštini Srbije (!) direktor je pomenute crnogorske firme „Srbijanikl“ u vlasništvu Mila Đukanovića, koja planira da uništi Srbiju iskopavanjem nikla. 

Nikl prodire duboko u zemlju i ubija sve na putu

POTENCIJALNE LOKACIJE:

– Tri lokacije u Srbiji su potencijalna mesta za istraživanje rude nikla: Topola – Aranđelovac, Vrnjačka Banja – Trstenik i Mokra Gora.

– Nikl je blistavi metal srebrnobele boje otporan na koroziju

– 320 miliona tona su procenjeni ukupni mineralni resursi nikla u Srbiji, od čega je istraženo 130 miliona tona

– 8.760 dolara košta nikl po toni

Sum(p)orna budućnost
ZAŠTO JE NIKL OPASAN

Ima alergogena i veoma kancerogena svojstva

– Nikl je po toksičnosti u ravni sa uranijumom, živom, hromom

– Veća koncentracija nikla u dužem vremenskom periodu uništava odbrambene snage organizma i može da izazove brojna autoimuna oboljenja i karcinom

– Eksploatacijom nikla oslobađa se mnogo sumpora, koji s tečnostima iz vazduha stvara kiseline koje, ako su stalno prisutne, preko podzemnih voda ulaze u lanac ishrane i kontaminiraju i biljni i životinjski svet.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar