SKANDAL: Predsednik BiH oslobodio opasnog kriminalca Merseda Hadžića, lažnog „estradnog kralja“!

PREDSEDNIK POMILOVAO KRIMOSA: Mirso Švajcarac pušten na slobodu!

Predsednik Federacije BiH Živko Budimir oslobodio je Mersada Hadžića, koji se dovodi u vezu sa zločinačkom narko-bandom i zločinačkom organizacijom Zijada Turkovića, osumnjičenog za više ubistava, višemilionske pljačke, otmice i trgovinu drogom.

Mersed Hadžić (35), poznat po nadimku Mirso Švajcarac, pušten je na slobodu posle pomilovanja predsednika Federacije BiH Živka Budimira. 
Mersad Hadžić uhapšen je u Hrvatskoj 5. marta ove godine po poternici koju je raspisao Interpol Sarajevo i posle toga je izručen vlastima u BiH.

Hadžić se u Kazneno-popravnom zavodu Zenica nalazio na izdržavanju kazne od dve i po godine za pokušaj ubistva u sarajevskom klubu „Inkognito“ krajem 2008. godine. Dnevni „Avaz“ objavio je Budimirovu odluku kojoj se usprotivio Županijski sud u Sarajevu jer se protiv Hadžića vodi nekoliko postupaka za teška krivična dela.
Mersed Hadžić je u petak u poslepodnevnim satima pušten iz zatvora u Zenici. Njegovo se ime dovodi u vezu i sa zločinačkom organizacijom Zijada Turkovića, protiv koga se vodi postupak za više ubistava, višemilionske pljačke, otmice i trgovine drogom.

ARHIVA

Mersad Hadžić (36), zvani Mirso Švicarac, uhapšen je u Hrvatskoj 5. marta po potjernici koju je raspisao Interpol Sarajevo.

On je zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja u klubu „Incognito“ u Sarajevu sklopio sporazum sa Tužilaštvom F BiH nakon čega je osuđen na 2,5 godine zatvora.
Međutim, nije se javio na izdržavanje kazne u KPZ Tuzla, a sredinom januara je uz pomoć hrvatske putovnice napustio teritoriju naše zemlje. Hadžić je poslije okršaja u „Incognitu“ također bio u bijegu i to 2,5 godine, a uhapšen je u Švicarskoj.
Krajem prošle godine njegovo ime je ponovo bilo u žiži interesovanja kada je Hadžić sa svojim saradnicima navodno zaprijetio Adnanu Balijagiću, sinu advokata Faruka Balijagića. Njegovo ime se dovodi u vezu sa bombaškim napadom na Balijagićevu kuću, ali i sa mafijaškim obračunim ispred Gaz auta u Tuzli s kraja 2008. godine.
Zbog bijega Hadžić neće odgovarati, a kaznu od 2,5 godine zatvora izdržavat će u KPZ Zenica.

POMAGAO PEVAČU DARKU LAZIĆU

Jedan biznismen koji živi u Švajcarskoj namerava da plati lečenje u toj zemlji za pevača Darka Lazića, koji je teško povređen u saobraćajnoj nesreći, a sada otkrivamo i njegov identitet.
U pitanju je Mersed Hadžić, zvani Mirso Švajcarac.
„Estradni kralj“
Kako saznajemo, Hadžić, koga pojedini bosanski mediji nazivaju estradnim kraljem na Balkanu, jer su ga mnogi poznati pevači angažovali da im bude producent i menadžer, spreman je da plati koliko god je potrebno samo da se Lazić kompletno oporavi.
– Mirso je veliki i plemenit čovek. Njega svi pevači i muzičari cene i poštuju. Pevači se utrkuju ko će kod njega da peva u klubu jer je maksimalno korektan i uvek ispoštuje dogovor. Mnogi pevači i pevačice sa estrade imaju ugovor s njim, a to je slučaj i sa Darkom, koji je nedavno s Mirsom takođe potpisao ugovor o dugogodišnjoj saradnji. Čim je saznao za nesreću, Mirso je pozvao Lazićeve roditelje, ponudio finansijsku pomoć i predložio da plati lečenje u najboljoj i najskupljoj bolnici, ne samo u Švajcarskoj nego bilo gde u svetu. Njemu nije važno koliko će to da košta i spreman je da angažuje najbolje stručnjake samo da Darko, koga zove mali, ponovo bude onaj stari – priča naš izvor, čija saznanje je potvrdio i Mersedov rođak.
Bliskost
– Darko nam je blizak i spremni smo sve da učinimo za njega. Drago nam je što njegov oporavak ide nabolje. Od prvog trenutka smo u kontaktu s članovima njegove porodice i za sve što bude potrebno, tu smo. Nije važno da li njegovo lečenje treba da se nastavi u Švajcarskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji, spremni smo da učinimo sve samo da on bude kao pre. Darko je mnogo dobar dečko, veliki profesionalac i ovo je samo jedna životna situacija koju treba da prebrodi, a mi kao prijatelji i najbliži saradnici gledamo ga kao člana porodice i spremni smo da mu olakšamo put ka ozdravljenju – kazao je za Kurir Mirsin rođak, koji nije želeo da ga imenujemo.

‘Mersed Hadžić je mog sina Adnana ganjao s pištoljem u ruci’

Pripadnici Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona kasno preksinoć uhapsili su Merseda Hadžića zvanog Mirso Švicarac nakon napada na Adnana Balijagića, sina tuzlanskog advokata Faruka Balijagića.
Advokat je odmah prijavio slučaj napada koji se preksinoć dogodio u neposrednoj blizini zgrade MUP-a TK. Hadžić je uhapšen u naselju Grabovica.
– Mersed Hadžić je, vozeći se u džipu „grand cherokee“ beogradskih registarskih tablica, nedaleko od zgrade MUP-a TK u petak navečer vidio mog sina Adnana, nakon čega je izvadio pištolj i počeo ga ganjati. Adnan je ostao nepovrijeđen, jer je, srećom, uspio pobjeći u zgradu policije. Prijavio sam Hadžića, a nakon toga lišen je slobode – kazao je Faruk Balijagić za Dnevni avaz.
Hapšenje Merseda Hadžića, koji čeka izdržavanje dvoipogodišnje zatvorske kazne za pokušaj ubistva Fatmira Mujaja u sarajevskom klubu „Incognito“, potvrđeno je i u MUP-u TK. Osim Švicarca, pripadnici Jedinice za podršku MUP-a TK uhapsili su još dvije osobe.
– Nakon prijave pripadnici Jedinice za podršku lišili su slobode tri lica u noći s petka na subotu oko dva sata poslije ponoći. Nad njima je izvršena kriminalistička obrada, a o svemu je obaviješteno Kantonalno tužilaštvo – kazao je Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.
Hadžić je predat sinoć u nadležnost tuzlanskog Kantonalnog tužilaštva. O pritvoru će biti odlučeno tokom dana, javlja Federalna televizija.
Avaz također nezvanično saznaje da je u Grabovici zajedno s Hadžićem u blindiranom džipu uhapšen i Zoran Marković (32), Beograđanin koji je već duže vrijeme prva Hadžićeva pratnja.
Marković je osuđivani ubica koji je u Srbiji služio kaznu od 11 godina zatvora zbog ubistva, a prilikom hapšenja oduzet mu je i pištolj s metkom u cijevi.
Treći uhapšeni je Adnan Canović (22) iz Tuzle. Blindirani automobil i pronađeno oružje oduzeti su preksinoć nakon hapšenja.
Jučer iz 14 sati uz jake policijske snage sa dugim cijevima pretresena su i dva stana u naselju Luke i zgradi „Titanik“ u Tuzli, a koje je koristio Mersed Hadžić. Na pretres doveden je i sam Hadžić u prisustvu advokata.
Mersed Hadžić se dovodi u vezu sa slučajem ubistva Jasenka Hajdarhodžića ispred „Gaz auta“ u Tuzli 2008. godine. Tada je teško ranjen i Damir Mehić zvani Bibi, koji se javno oglasio na FTV-u izjavivši da strahuje za svoj život jer mu, navodno, Švicarac opet sprema likvidaciju.

Tuzla – Nova baza bosanske mafije

„Počet ću sa pucnjavom u sarajevskom objektu Inkognito. U Fatmira Mujaja, inače pratioca Nasera Orića i Nasera Kelmendija pucali su, između ostalih, Osman Vantić i Mersed Hadžić Švicarac. Vantić se nakndano predao, a Švicarac se, zahvaljujući svojim vezama u MUP-u Tuzlanskog kantona izvjesno vrijeme skrivao u Tuzli.

Hadžićev stan je, zanimljivo, pretresen tek pet dana nakon pucnjave i to tek nakon što mu je Davor Blagojević, dežurni operativni MUP TK predložio da se iz Tuzle premjesti u njegovu kuću Bijeljinu. Blagojevićeva kuća u Bijeljini naknadno je pretresena, ali ništa nije pronađeno. Inače, inspektor Davor Blagojević veoma je blizak porodici Kučević, a do prije dvije godine je, uporedo sa policijskim poslom, obavljao i zaštitarske poslove u objektu Roma koja je u vlasništvu brata Hasima Kučevića, brata Kučevića.

No, vratimo se Mersedu Hadžiću koji se već 8 mjeseci uspješno skriva u Tuzli i okolini, što svjedoče i fotografije na kojima Hadžić pokazuje svoje rane zadobivene u pucnjavi u Inkognitu.

Da Hadžić i prilikom skrivanja ima utjecaja unutar svoje kriminalne skupine, dokazuje činjenica da je upravo on naredio Irfanu Smajiću, Kemalu Selimoviću, Amiru Avdiću, te Kubi i još jednoj osobi da u decembru prošle godine likvidiraju Damira Mehića Bibija (također Orićevog prijatelja), čiji je brat Amir Mehić vlasnik već pominjane zaštitarske agencije Flek.“ – IZVOR: Tuzla – Nova baza bosanske mafije | Stolac Bola (sanela.info)

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar