SKANDALOZNO: Farmakomafija prekinula projekat istraživanja leka protiv raka!

Projekat nazvan „Metak koji ubija rak“, koji je pre nekoliko godina najavljivan kao revolucionarno istraživanje preparata za lečenje kancera na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu je prekinut. Zaustavljena su sva istraživanja  iako su dala prve dobre rezultate zbog pretnji domaće farmakomafije vlasniku klinike „Nova vita“ koja je autor projekta!

Milomir Kandić, Nova Vita
Milomir Kandić, vlasnik klinike Nova Vita

PRETILI SU MI, MORAO SAM DA ODEM
JEDINI razlog što je istraživanje koje je za „Novu vitu“ radio Medicinski fakultet u Kragujevcu prekinuto su neverovatni pritisci koje sam trpeo od 2006. godine da bih po želji tadašnjih moćnika prodao i projekat i čitavu bolnicu – kaže Milomir Kandić, vlasnik „Nove vite“.

Kandić trenutno radi u Turskoj, takođe na projektima novih terapija na bazi bilja za lečenje karcinoma, ali i nekih drugih bolesti.

– Kao što obično biva, ono što su u Srbiji neki koristeći svoj politički uticaj osporavali, Turci su bili spremni dobro da plate – priča Kandić. – Sad radim u jednom institutu za ispitivanje novih terapija od prirodnih supstanci, i bukvalno odavde dotiram rad bolnice, koju ni posle svega što sam doživeo ne želim da prodam.

Kandić kaže da je Medicinskom fakultetu u Kragujevcu za istraživanje o efektima prirodne terapije protiv karcinoma plaćao samo troškove za deo reagenasa.

– Bio sam spreman da finansiram kompletno istraživanje – kaže Kandić. – Prvi rezultati bili su ohrabrujući, mnogo stranaca je počelo da dolazi na lečenje u „Novu vitu“, ali pritisci su, nažalost, postali neizdrživi. Ispitivanje tog preparata smo obavili, pod drugim imenom, ovde u Turskoj, gde sam zaista dibio izuzetne uslove za rad, dokazan je dobar efekat preparata i kod nekih drugih bolesti, konkretno autoimunih, i ova terapija se primenjuje u bolnicama u Turskoj.

PROJEKAT nazvan kao „Metak koji ubija rak“, pre nekoliko godina najavljivan kao revolucionarno istraživanje je prekinut! Ispitivanja, bar što se tiče dela ovog projekta koji je pre više od pet godina bio poveren stručnjacima sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu su prekinuta takoreći u početnoj fazi.

Jedan od vodećih učesnika tog projekta, kada je reč o laboratorijskim ispitivanjima, dr Dejan Baskić, profesor kragujevačkog Medicinskog fakulteta, potvrdio nam je ovu informaciju, navodeći da nije bilo daljeg interesovanja od inicijatora ovog istraživačkog projekta, ali ni novca.

– Naš zadatak je bio da u laboratorijskim uslovima uradimo istraživanja, odnosno kakve efekte daju preparati na bazi meda i bilja na neke vrste tumora – kaže profesor Baskić.

Ispitivanja su počela na inicijativu privatne bolnice „Nova vita“ iz Beograda. Za ekipu stručnjaka sa Medicinskog fakulteta, kako je pojašnjavao sada već bivši dekan te visokoškolske ustanove dr Nebojša Arsenijević, bio je to pre svega – stručni izazov. Potpisan je ugovor, uz uslov da naručioci snose troškove za hemikalije i druge „materijale“ za potrebe ovog istraživanja.

OSTALE SAMO PRAZNE PRIČE
TIM stručnjaka iz Kragujevca koji je radio ova ispitivanja nije tvrdio da su pronašli siguran lek protiv opake bolesti, već da su „na dobrom putu za epohalno otkriće“. Od toga su, po svemu sudeći, ostale samo prazne priče.

– Početni rezultati su bili dobri. Nažalost, istraživanja su, bar što se nas tiče, prekinuta pre. Mi smo samo bili deo tog projekta i radili smo laboratorijska ispitivanja delovanja tih preparata kao dodatak ishrani. Jednostavno, taj projekat nije nastavljen i tu više nemam šta da kažem – izjavio nam je dr Baskić.

A baš ti početni, gotovo revolucionarni rezultati, kako je tada najavljivano, davali su nadu mnogima koji su bolovali od neke vrste maligniteta. Tada je pojašnjavano da se ispituju dve prirodne supstance – „nakvonit“ i „korbazol“, koje sadrže med, polen i ekstrakte odabranog bilja. Ti preparati deluju kao „pametni“ citostatici, uništavaju samo maligne ćelije u organizmu, za razliku od klasičnih citostatika koji oštećuju i zdrave ćelije.

Inače, terapija jačanja imuniteta kod obolelih od raka primenjivana je u pomenutoj bolnici u prestonici, a onda su sa stručnjacima iz Kragujevca započeli istraživanja kako bi se naučno potvrdila delotvornost „kombinacije“ preparata.

 Pogledaj: SREBRNI METAK PROTIV RAKA: Metal koji može ubiti neke tumore bolje od kemoterapije i s manje nus-pojava