SKANDALOZNO: "Nuklearka se gradi, a ministarka se češlja"

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine u ostavci Snežana Bogosavljević Bošković mudro ćuti dok se na granici Srbije gradi nuklearka * Dok stručna javnost u Evropi bruji zbog štetnosti izgradnje nuklearke “Pakš 2”, u Srbiji se „javna rasprava“ o ovom projektu odigrala iza zatvorenih vrata za javnost! * Lobisti i nešto malo ovdašnjih „stručnjaka“ dali zeleno svetlo za nuklearni projekat u susedstvu * Lažni „Zeleni Srbije“ nisu ni prisustvovali raspravi! * Nuklearni lobisti iz zloglasne i kompromitovane SANU takođe mudro ćute jer uživaju ogromne nacionalne penzije i razne beneficije

Nuklearka Paks
NUKLEARKA PAKŠ 2

Iako će se graditi na samo 63 kilometra od naše granice,tridesetak ljudi, uglavnom plaćenih lobista, i nešto malo stručne javnosti dali su zeleno svetlo za nuklearni projekat u susedstvu.

Stručnjaci upozoravaju da bi mogući akcidenti na ovom pogonu “đavolje energije” imali mnogo veće posledice na zdravlje ljudi, ali i životnu sredinu u Srbiji nego u nekim delovima Mađarske.

Zabrana za izgradnju se morala staviti tim pre što su nuklearke i potencijalne mete terorističkih akcija fundamentalista, a dobro upućeni tvrde i da je izazivanje havarija na nekoj od 195 nuklearki u Evropi jedan od njihovih ciljeva.

– One su velika opasnost ukoliko bi teroristi krenuli na njih i zato bi država morala da vodi računa šta joj se dešava u komšiluku – kaže Zoran Dragišić, profesor bezbednosti.

Za doktorku Draganu Janjić, radiologa, nuklearke u komšiluku su tempirana bomba za zdravlje ljudi i zato joj je nejasno zašto nadležna ministarka Snežana Bogosavljević nije alarmirala srbijansku stručnu javnost.

Ministarka Snežana Bogosavljević Bošković
Ministarka u ostavci Snežana Bogosavljević Bošković

– Svi u Evropi su se digli na noge, a mi ćutimo iako je za nas najopasnije. Ako bi došlo do havarije, u roku od sat vremena povećala bi se radioaktivnost, koja bi ostavila nesagledive posledice po zdravlje stanovništva. Zato je Srbija morala mnogo žešće da reaguje – kaže Janjić koja nije ni znala za „javnu raspravu“.

Madjarski ekolozi protiv nuklearke

Sporazum sa Rusijom

Mađarska je potpisala sporazum sa Rusijom o dva reaktora u novom pogonu “Pakš 2”, koji naredne godine treba da se gradi. Projekat su osporavali stručnjaci i na mađarskom i na evropskom nivou jer predstavlja opasnost za životnu sredinu zemalja u okruženju i Evrope.

Nadležna ministarka nije se oglasila na ove prozivke, ali jeste njena PR služba, koja je potvrdila da je rasprava održana 5. i 6. novembra i da su prisutni dobili iscrpne odgovore od delegacije Mađarske.

Međutim, iz Ministarstva poljoprivrede ne navode koje je primedbe srpska strana dostavila.

Nuklearni lobisti iz zloglasne i kompromitovane SANU takođe mudro ćute jer uživaju ogromne nacionalne penzije i razne beneficije a nekadašnji predsednik ove profanisane akademije Hajdin otvoreno se zalagao za nuklearizaciju Srbije zarad ogromnih provizija projektantskih firmi koje grade nuklearke.

LAŽNI ZELENI NEZAINTERESOVANI

Ni Ivan Karić, nekadašnji funkcioner kriminogene Nove demokratije koja sada deluje pod nazivom „Zeleni Srbije“, nije učestvovao u ovoj raspravi iako se, makar lažno, njegova partija zalaže za zaštitu životne sredine.
– Nismo hteli da učestvujemo – kaže Karić.

ZELENA STRANKA ZABRINUTA

– Zelena stranka se zalaže za primenu zelene energije i alternativnih, obnovljivih izvora energije u Srbiji. Zalažemo se za izgradnju solarnih parkova, vetrogeneratora i mini hidrocentrala u Srbiji na mestima gde se ne ugrožava životna sredina. Smatramo da je Srbija ugrožena izgradnjom nuklearke na granici Mađarske i Srbije – kaže Branislava Jeftić, potpredsednica Zelene stranke.

Branislava Jeftic - Zelena stranka