Slovenački imunolog: Oni koji su preboleli kovid zaštićeniji su od novog soja virusa od vakcinisanih

Oni koji su vakcinisani protiv kovida-19 biće manje zaštićeni od omikrona, novog soja virusa od onih koji su se zarazili i preboleli koronu, izjavio je poznati slovenački imunolog dr Alojz Ihan.

Vakcinisani dobijaju uglavnom antitela koja su veoma osetljiva na nove varijante, što znači da imaju manju otpornost na mutirani virus, za razliku od onih koji su preležali neki od ranijih sojeva kovida-19 koje štiti ćelijski imunitet koji se na taj način razvije u njihovom organizmu, rekao je Ihan, prenela je Hina.

Oni koji su se oporavili od kovida-19 pored antitela razvijaju i ćelijski imunitet, tako da je malo verovatno da će im imuni odgovor biti slabiji nego na prethodne varijante, tako da ne moraju da budu toliko zabrinuti zbog novog soja, rekao je Ihan.

On je dodao da novi soj omikron ima neobičnu kombinaciju promena u strukturi virusa, što ukazuje da se on razvijao u dužem vremenskom periodu „na imunokompromitovanoj osobi“.

Što se tiče sve većeg broja zemalja koje zatvaraju granice u pokušaju da spreče širenje omikrona iz inostranstva, Ihan je rekao da je to „refleksna reakcija“ jer se tako reagovalo i u slučajevima pojave nekih ranijih sojeva, iako se kasnije pokazalo da to nije bilo potrebno.

„Tek kasnije ćemo moći da kažemo da li su mere koje se sada preduzimaju bile neophodne ili ne, ali u ovoj epidemiološkoj situaciji bolje je biti oprezan i preduzeti mere ranije nego prekasno“, rekao je Ihan.

U Sloveniji još nije otkrivena nova omikron varijanta virusa, a u referentnim laboratorijama koje ispituju uzorke tvrde da će biti otkrivena blagovremeno, kako bi se preduzele neophodne mere.

Za sada, epidemiolozi preporučuju svima koji po povratku iz inostranstva osete slabost i simptome infekcije da se što pre jave lekaru i testiraju.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da će se omikron soj kovida-19 verovatno proširiti u celom svetu i da predstavlja „veoma visok“ globalni rizik, i savetovala je države da ubrzaju vakcinaciju visokoprioritetnih grupa.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar