Smrt nas vreba sa neba…

Vazduh prepun otrova, prete teški metali, a bliže zemlji opasne smese gasova. U Srbiji je atmosfera toliko zagađena da smo već i životno ugroženi i bez zaprašivanja o kojima se priča

Umesto sedišta u avionima burad sa opasnim materijama

DA bi se pouzdano znalo šta nas sve truje iz atmosfere, Srbija bi morala da ima avion-laboratoriju iznad zemlje, odakle bi uzimala uzorke vazduha za ispitivanje, kažu  u Agenciji za zaštitu životne sredine. A za to, naravno, država nema para.

Zato se i ne zna pouzdano šta nam sve stiže s neba. Ali, čak i podaci o tome šta na nas vreba neposredno iznad naših glava, zvuče više nego alarmantno! Iz izveštaja Agencije za prošlu godinu (ima 40 mernih stanica širom zemlje) vidi se da je zagađenje vazduha toliko da smo i bez hemijskih zaprašivanja o kojima se sve više priča – životno ugroženi.

Ocena Agencije, u najkraćem, glasi: u celoj Srbiji vazduh je prekomerno zagađen! Najveće je zagađenje smešom PM10 (mešavina dima, čađi, prašine, soli, kiselina i metala). U pojedinim gradovima ima i azot-dioksida i sumpor-dioksida. Najzagađeniji su Beograd, Bor, Novi Sad, Niš, Kosjerić, Smederevo, Pančevo…

UMESTO SEDIŠTA U AVIONU SKLADIŠTA
NOVOSADSKI ekolozi su preko kolega iz sveta došli do fotografija unutrašnjosti aviona sa ugrađenim metalnim rezervoarima umesto putničkih sedišta, koji sadrže hemijska sredstva koja se raspršuju širom sveta, pa i iznad Balkana. Na pojedinim sajtovima čak se reklamiraju avio-kompanije koje nude usluge montiranja mlaznica raspršivača.

Na Hemijskom fakultetu u Beogradu podsećaju da je PM10 toliko opasan da su procene da je u EU zbog aerozagađenja život izgubilo najmanje 3,6 miliona ljudi. Reč je o sasvim malim česticama koje, ako dospeju u pluća, usporavaju razmenu kiseonika i ugljen-dioksida. To dovodi do poremećaja rada srca, teških oboljenja disajnih organa, bubrega, jetre… Naročito mogu oštetiti zdravlje dece, trudnica, starih.

Profesor Hemijskog fakulteta dr Ilija Brčeski smatra da je globalno zagađenje danas takvo da nijedna zemlja pojedinačno, a posebno ne tako mala kao što je Srbija, ne može bilo šta da promeni. On objašnjava da čak i obični, komercijalni avionski letovi, mogu biti veoma štetni, pre svega zbog emisije enormnih količina ugljen-dioksida, kao i ugljevodonika koji nisu potpuno sagoreli u motoru aviona, i koji utiču na globalno zagrevanje:

– Oni mogu da uzrokuju narušavanje kompaktnosti ozonskog omotača, odnosno povećanog prodora visokoenergetskog UV zračenja, pa su, samim tim, i začetnici katalitičkih reakcija, čije posledice nauka još ne poznaje potpuno.

Osim komercijalnih, postoje i ciljani eksperimentalni letovi, sa težnjom da se umanji globalno zagrevanje, a koji emituju razne hemijske supstance.

– Svaki uticaj na atmosferu čini više štete nego da čovek smanji emisiju štetnih supstanci i pusti atmosferu da se sama oporavi – kaže Brčeski, i dodaje da delovanje na jonosferu može da se vrši i elektromagnetnim talasima različite energije, što je možda osnov HAARP sistema.

Pitanje hemijskog zaprašivanja iz atmosfere (hemtrejls), uskoro će biti otvoreno i pred srpskim parlamentom. Nikola Aleksić, prvi čovek Ekološkog pokreta Novog Sada, kaže da su lane na tu temu prezentovali rad na 15. Međunarodnoj naučnoj eko-konferenciji o zaštiti životne sredine pod pokroviteljstvom UN:

– Od potpisivanja sporazuma NATO Partnerstvo za mir, 2006. godine, na nebu iznad Srbije počeli su da se ocrtavaju drugačiji tragovi aviona i da se pojavljuju drugačiji oblaci. Šta god ti tragovi predstavljali, nisu u pitanju normalni kondenzacioni tragovi mlaznjaka.

Hemijski tragovi se ravnomerno raspršuju iza cele površine krila aviona, što ukazuje da se izbacuju iz raspršivača. Oni mogu imati nagle prekide, što takođe potvđuje da nije reč o tragovima mlaznih aviona. U hemijskim tragovima pronađeni su teški metali, bakterije, gljivice, pesticidi, mikoplazma, larve insekata nesvojstvenih lokaciji na koju se izbacuju, nanovlakna, koji su štetne po čoveka.

Ekolozi sumnjaju da iz aviona širom planete izbacuju teške metale da spreče otopljavanje

U Skupštini Srbije ubrzo će biti otvoreno i pitanje hemijskog zaprašivanja iz aviona (”kemtrejl”) čije su posledice po zdravlje ljudi još nepoznate, saznaje se u Odboru za zaštitu životne sredine.

Reč je o aktivnostima neobeleženih aviona u stratosferi širom planete, pa i iznad Balkana, koje se nazivaju geoinženjering, a koje SAD i multinacionalne kompanije opravdavaju borbom protiv globalnog zagrevanja. Po rečima Džona Holdrena, savetnika predsednika Obame, preko bele paučine atmosfere raspršuje se aluminijum-dioksid, barijumove soli i druga jedinjenja, i tako kontrolišu vremenske prilike na određenom području.
– Ekološki pokreti u regionu uveliko pričaju o ovom fenomenu, a Grci su, čak, pitali svoju vladu da li se takva zaprašivanja vrše i nad njihovom zemljom i koliko su štetna – kaže Milica Vojić Marković, predsednik Odbora za ekologiju.
Odgovor su i dobili, a u njemu uvijenu potvrdu da se zaprašivanja vrše, ali da nema podataka da li su štetna. Slične odgovore i domaći poslanici tražiće od naše vlade.

Posledice po ljudsko zdravlje i dalje su nepoznate, ali se zna da aluminijum na duže staze izaziva oštećenja mozga i Alchajmerovu bolest, barijum disajne tegobe, povišen krvni pritisak, mišićnu slabost, oštećenje jetre, bubrega, srca i slezine, kancer. Hronično trovanje manganom može da dovede do hendikepiranosti, a simptomi trovanja su: slabost, pospanost, emocionalni poremećaji, paraliza, sterilitet, glavobolje. Naučnici zaprašivanje nanovlaknima povezuju sa sve većim brojem obolelih od opasne kožne Morgelonsove bolesti.

Inače, hemijske tragove aviona, tzv. ”kemtrejls”, karakterišu specifične bele guste pruge koje satima ostaju na nebu. Novosadski ekolozi tvrde da su uočeni, recimo, iznad administrativne granice sa KiM, ali ne samo tamo. Iza aviona, koji lete obično u grupama od tri do pet, ostaju vrtlozi i statični tragovi, koji se u roku od nekoliko sati šire i pretvaraju u sivo-belu koprenu koja blokira prolaz sunčevih zraka, posle čega se primećuje ”uljasta” izmaglica. Ovo kasnije pada na zemlju kao bela paučina.
U hemijskim tragovima pronađeni su aluminijum i barijum oksid, mangan, gvožđe, stroncijum, bakterije, gljivice, pesticidi, mikoplazma, kao i oblici veštačkog života (nanovlakna).
U našem Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine objašnjavaju fenomen sasvim drugačije:
– Kontrolori letenja moraju da imaju apsolutni uvid svih letilica koje se nalaze iznad teritorije Srbije i mala je verovatnoća da neka letilica uđe na teritoriju, a da je ne otkrije kontrola letenja. Što se tiče tragova iz aviona, oni su posledica kondenzovane vodene pare, a dužina trajanja trake zavisi od okolne atmosfere. Ne može se govoriti o zaprašivanju.
Što se tiče globalnog zagrevanja, u Ministarstvu smatraju da ga nije moguće sprečiti nikakvim kontramerama kao što je zaprašivanje. Jedini princip je smanjenje emisije gasova staklene bašte. Agencija za zaštitu životne sredine, inače, vrši monitoring kvaliteta vazduha preko 40 automatskih mernih stanica, koje daju podatke o hemijskim i praškastim materijama. Za sada nisu uočili koncentracije hemijskih elemenata, zaključuju u Ministarstvu.

3 Comments

  1. Zastrasujuce!Molim vas da pocnete da bombardujete gradjanstvo clancima o zeolitu.Neverovatno koliko se malo o ovom carobnom kamenu govori.Eto jevtinog nacina da se svi teski metali i hemikalije izbacuju iz organizma za male pare.Ja ga koristim u basti i imam fantasticne rezultate.Njime stitim od budjanja jabuke koje oberem u vocnjaku i spremim za zimu,Koristim ga umesto peska za macu,kao pilig za telo,nekoliko puta nedeljno trljam desni i,naravno,pijem dva puta dnevno po pola kasicice uz dve case vode.Rastvaram ga u vodi kada perem voce i povrce.Masti vam na volju sta sve mozete sa njim.Kupujem ga u firmi Zeolink na Altini,Zemun,pakovan u kutije od 800gr.Zna se da je najkvalitetniji nas i australijski.Imamo ga ali nema ko da nas nauci da ga koristimo i primenjujemo u svakodnevici.

  2. Ово је све у програму „владара из сенке“ где је зацртано драстично смањење становништва на кугли земаљској. Саучесници у овоме су вазалне владе Србије који су дозволили слободан прелет авијацији НАТО, значи забраном свих летова осим путчног ваздушниг саобраћај заштитили би своје становништво. Но, то не можемо оћекивати и од ових сатрапа, који се одричу и од своје територије и дела свог народа.

Ostavite komentar