Soja u borbi protiv raka

Namirnice biljnog podrijetla oduvijek su bile zanimljive, a pogotovo sada kada je sve više onih koji se okreću drukčijem načinu prehrane, bilo zbog uvjerenja, načina života ili kao prevencija te liječenje određenih bolesti. Puno je takvih namirnica na tržištu koje pomažu spriječiti neke tipove raka, a među njima se izdvaja soja, odnosno svi sojini proizvodi od misoa do tofua i edamama.

rezanci od soje
 

Tofu je poznat svima, a pogotovo skupini ljudi poznatih kao vegetarijanci i vegani. Radi se o namirnici koja se dobiva iz pasiranih sojinih zrna. Miso je pasta od sojinog zrna koji se koristi u juhama, a edamam su zelena zrna soje.

Soja dolazi iz jugoistočne Azije, s tim da je najveća koncentracija njezine proizvodnje danas smještena u SAD-u i to za proizvodnju sojinog ulja. Ona je namirnica od velike vrijednosti čemu doprinosi bogatstvo sastojaka poput B vitamina, bjelančevina, kalija, željeza i cinka.

Najveća blagodat koju sadrži su sojini fitoestrogeni i izoflavoni. Poznati su po tome što ublažavaju “valunge” tijekom menopauze te spriječavaju određene tipove raka kao što je rak prostate i rak dojke.

Snižavaju krvni tlak i štite od gubitka koštane mase. Osim toga smanjuju rizik od obolijevanja srca i krvožilnih sustava, a najviše ako ih konzumirate kao zamjenu za meso i punomasne mliječne proizvode. Ako niste znali upravo soja može imitirati skoro svaku namirnicu i zato je toliko popularna kod vegetarijanaca.

Poznato je kako se može spremiti na razne načine, ali samo neprerađeni proizvodi od soje poput tofua, sojinih oraščića i sojinog mlijeka, zadržavaju više izoflavona od prerađenih sojinih proizvoda.

Neka vaš cilj bude učestala konzumacija soje. Točna količina nije utvrđena, ali se pretpostavke kreću od 25 g sojinih bjelančevina na dan, ili kada je to god moguće. Sve namirnice možete naći u dućanu, s tim da je sezona svježeg edamama ljeti, dok se zamrznuti može nabaviti bilo kada.

1 Comment

Ostavite komentar