Sprečeno krijumčarenje golubova i strogo zaštićenih fazana

Carinici Srbije u saradnji sa policijom sprečili, na graničnom prelazu Gradina,  pokušaj krijumčarenja 19 živih ptica, među kojima je bilo i šest fazana koji su na listi vrsta strogo zaštićenih CITES Konvencijom.

Uprava carine je saopštila da su ptice nađene u devet kartonskih kutija u prtljažniku autobusa.

Prekršaj je otkriven kada je na izlazu iz zemlje za detaljan pregled izdvojen autobus koji je saobraćao na relaciji Dortmund-Istanbul. Nakon što su svi putnici preuzeli kofere i torbe, carinik je daljom kontrolom u prtljažniku autobusa pronašao devet kartonskih kutija. U njima je bilo ukupno 19 živih ptica: 13 golubova i šest fazana. Šest fazana – jedan Sivi paunaš (Polyplectron Bicalearatum), kao i pet Crvenih tragopana (Tragopan satura) pripadaju strogo zaštićenim vrstama.

Zaštićene fazane su preuzeli službenici Ministarstva zaštite životne sredine, dok su golubovi predati Veterinarskoj inspekciji Pirot radi što hitnijeg zbrinjavanja.

Iz Uprave carina podsećaju da je za prekogranični promet divljih vrsta koje su zaštićene Konvencijom o međunarodnom prometu divljim vrstama faune i flore (CITES) neophodno posedovanje posebnih dozvola.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar