Srbija ostaje bez domaćeg kvasca

Petina od oko 250 radnika fabrike kvasca „Altek Srbija“ iz Sente ostaće bez posla, a pekari i domaćice bez domaćeg svežeg kvasca, jer je ova kompanija svoj udeo na srpskom tržištu prepustila francuskoj kompaniji „Lesafr“, koja gasi proizvodnju u Senti.

Prema saopštenju iz fabrike, broj zaposlenih smanjuje se u odeljenju za proizvodnju i pakovanje svežeg pekarskog kvasca.

Odlaze oni koji stiču uslov za penzionisanje i kojima je do sticanja uslova za penziju preostalo do dve godine. Ne produžavaju se ugovori o radu sa zaposlenima na određeno vreme, a sa ostalim viškom radnika je postignut dogovor oko otpremnine i drugih pogodnosti. Nezvanično se govori da je u pitanju 40 radnika.
– Sve promene će biti izvršene uz doslednu obavezu „Alteka“ u pogledu fer i poštenog odnosa prema zaposlenima, uz puno poštovanje odredaba Zakona o radu koje važe u Srbiji – poručuju iz fabrike.
Senćansku fabriku „Fermin“ pre deset godina kupila je američka Grupacija „Altek“. To je jedina fabrika svežeg kvasca u zemlji koja je ovim artiklom snabdevala polovinu srpskog tržišta. „Altek Srbija“ je svoj udeo na srpskom tržištu ustupio francuskoj kompaniji „Lesafr RS“ DOO Beograd, a pored njih, sveži kvasac na domaćem tržištu nude distributeri iz Rumunije, Mađarske, Nemačke i Turske.Iz Sente poručuju da domaćeg kvasca više neće biti, ali ne i nestašice, jer će ga zameniti uvozni.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar