SREBRNI METAK PROTIV RAKA: Metal koji može ubiti neke tumore bolje od kemoterapije i s manje nus-pojava

Mail Online je otkrio kako srebro djeluje na neka kancerogena oboljenja. Srebro može ubiti neke stanice raka bolje i s manje nus-pojava, otkrila su najnovija istraživanja.

Znanstvenici su izjavili kako su stare babske priče o plemenitom metalu srebru i „srebrenim metcima“ puno istinitije nego li se mislilo. Ovaj metal već ima mnoge primjene u medicini, kao antiseptik, antibiotik i sredstvo prečišćavanja vode u trećem svijetu.

Britanski znanstvenici su otkrili kako su određeni spojevi srebra puno efektivniji u ubijanju određenih vrsta stanica raka od vodećeg načina „liječenja raka“ to jest kemoterapije, i ne samo to već se liječenje kancerogenih oboljenja uz pomoć srebra odvija uz puno manje nus-pojava.

Znanstvenici su u najnovijoj studiji usporedili srebro s Cisplatinom koji se trenutačno najviše koristi diljem svijeta u tretiranju širokog spektra kancerogenih oboljenja, no isti je poznat po užasnim nus-pojavama uključujući: mučninu, povraćanje čak i oštećenja bubrega.

Srebro ima široku primjenu, čak i u dezodoransima no uopće nema poznatih nus-pojava, i može se koristiti kao potencijalna jeftinija alternativa na Cipstalin koji je zasnovan na platini.

Znanstvenici Sveučilišta Leeds su završili zadnje laboratorijske testove koji uključuju ispitivanje kako se stanice raka dojke i debelog crijeva uspješno ubijaju u roku od šest dana nakon primjene različitih srebrenih spojeva.

Rezultati ispitivanja su objavljeni u žurnalu Dalton Transactions u kojemu se jasno vidi da su spojevi srebra puno efektivniji od Cisplatina te da ubijaju rak bez svih nezgodnih nus-pojava koje Cisplatin stvara.

Iako tim znanstvenika još uvijek nije siguran kako se srebro bori s rakom, smatraju kako je tajna njegove efektnosti u strukturi koja okružuje atome srebra, ta pojava je poznata kao ligand (isto kao kod koloidnog srebra o kojemu smo pisali ovdje).

Oni smatraju da to pomaže u ispuštanju srebrenih iona u stanice koji ubija bilo koju vrstu raka kada uđe u tijelo.

Autorica studije Dr. Charlotte Willans planira u narednim godinama istražiti kako srebro utječe na zdrave stanice i na stanice raka da bi stvorila efikasniji i sigurniji lijek protiv raka.

Ona je izjavila sljedeće: „Ovo je svakako vrlo uzbudljivo otkriće, iako smatram da imamo još puno posla pred nama, istraživanje će otvoriti sasvim nove mogućnosti liječenja raka koje svakako trebamo ispitati.“

„Kako bismo mogli nastaviti s istraživanjem trebat ćemo osigurati financiranje, no mogućnosti su tolike da smatramo kako to neće biti problem jer će omogućiti jeftiniju, manje toksičnu alternativu od trenutačnih metoda tretiranja raka.“

Objašnjavajući kolegama znanstvenicima rezultate istraživanja, doktor Williams je dodala: „Kao što je svima poznato, kemoterapija može biti zaista užasno iskustvo za svakog pacijenta.“

„Pronalaženje efektivnijeg neotrovnog lijeka bi riješilo ovaj problem, a rezultati koje smo mi dobili su važan prvi korak ka tom cilju.“

„Naš tim znanstvenika je dobro promotrio strukture koje se nalaze oko centralnih atoma srebra, ta konstrukcija koja nalikuje žbunju u stvari određuje kakva će se reakcija dogoditi s okolnim tkivom to jest stanicama raka i kako će zdrave stanice na njega reagirati.“

„Naše istraživanje je koristilo različite vrste lignada srebra da bi pronašli najefektnije od njih u borbi protiv stanica raka.“

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar