Srpsko sunce će (o)grejati Nemce

Izgradnja najvećeg solarnog parka na svetu u koji treba da bude uloženo oko 1,7 milijardi evra počeće na jugu Srbije u aprilu 2013. godine, izjavio je menadžer investicionog fonda „Sekjurum ekviti partners“ Ivan Matejak.

Matejak je najavio da taj investicioni fond planira da bez i jednog dinara podsticajnih sredstava države Srbije uloži oko 1,7 milijardi evra u izgradnju solarnog parka snage 1.000 mgavata, između Niša i Vranja.

Planiramo izgradnju prvih 40 megavata u aprilu sledeće godine i tim tempom po 40 megavata mesečno, da bi ceo projekat završili do kraja 2015. godine, kazao je Matejak.
– Ovaj projekat će postaviti Srbiju na čelo mape obnovljivih izvora energije u svetu, na njemu će biti zaposlen veliki broj visoko kvalifikovanih ljudi, a prema našim procenama Srbija će za 25 godina, samo od poreza prihodovati oko 700 miliona evra – naveo je Matejak.
On je dodao da je u u okviru tog projekta planirano da se u Srbiji izgrade tri fabrike za proizvodnju fotonaponskih panela za potrebe solarnog parka u Srbiji, a kasnije i za izvoz.

Matejak je ponovio da se za izgradnju te elektrane neće koristiti podsticajne (fid-in) tarife i da konačnu cenu struje neće plaćati građani Srbije, već je ona namenjena izvozu u zemlje kojima nedostaje „zelene energije“ .

Struja iz te solarne elektrane namenjena je izvozu, a ekonomska isplativost cene električne energije dobijene na taj način je 14 evrocenti za kilovat-čas, naveo je Matejak.
On je napomenuo da je krajem oktobra sa Vladom Srbije potpisan obavezujući ugovor za izgradnju solarne elektrane na jugu Srbije i da se sad radi na pitanjima vezanim za zemljište na kojima će fotonaponski paneli biti postavljeni.
Izabrali smo Srbiju da investiramo, između ostalog, zbog toga što ima oko 40 odsto više sunčanih dana od Nemačke, na primer, koja ima najviše instalisanih megavata iz fotonaponskih sistema, istakao je on i dodao da je prednost Srbije i što ima veliki broj visokokvalifikovanih radnika, građevinskih inženjera, elektrotehničara, a zadovoljni smo i saradnjom sa sadašnjom, ali i sa bivšom Vladom Srbije.

– Eksploatacija obnovljivih izvora energije u buduće se ne može bazirati na dobronamernosti vladajućih struktura i podsticajnim tarifama – rekao je on i dodao da je u zemljama EU (Nemačka, Italija, Španija) zbog ekonomske krize zabeležen trend smanjenja ili ukidanja „fid-in“ tarifa.
Zato je potrebno doneti novi model finansiranja projekta iz obnovljivih izvora, poručio je Matejak.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar